Ευρωβαρόμετρο: Πλήρως απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία
Ζοφερό προβλέπεται το επόμενο 12μηνο τόσο σε προσωπικό όσο και εθνικό οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των Ελλήνων που συμμετείχαν στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο σύμφωνα με τα στοιχεία της άνοιξης 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το capital.gr που δημοσιεύει τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειονότητα (το 98% από 97% το φθινόπωρο του 2016) χαρακτηρίζει «κακή” την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, όταν στην Ε.Ε. των 28, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 51%, μειωμένο
Σε προσωπικό επίπεδο, το 69% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι κακή (στο 27% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), και το 49% δηλώνει το ίδιο για την επαγγελματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται (έναντι 22% πανευρωπαϊκά).
Την ίδια στιγμή, πάνω από 6 στους 10 Έλληνες (62% από 61% προηγουμένως) εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο για την ελληνική οικονομία, ενώ το 30% προβλέπει ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, με το 61% να θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί και το 80% να μην βλέπει καμία βελτίωση στην προσωπική του επαγγελματική κατάσταση (το 58% δηλώνει ότι παραμένει ίδια και το 22% ότι θα χειροτερεύσει).
Στην ερώτηση «ποια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρας σας”, το 51% απαντά η ανεργία, το 45% αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, το 26% ξεχωρίζει το κρατικό χρέος, ενώ το 16% θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την φορολογία.
Στο μέτωπο της ανεργίας, 7 στους 10 θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και το 29% θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
Ιδιαίτερα χαμηλά στη χώρα μας είναι και τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (μόλις το 11% την εμπιστεύεται) και το εθνικό κοινοβούλιο (13%), ενώ το επίπεδο εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 22%.
Τέλος, μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες είναι το ποσοστό των Ελλήνων που συμμετείχαν στο Ευρωβαρόμετρο και τάσσονται υπέρ της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της άνοιξης, θετικά διακείμενο είναι το 64% σε σχέση με το 68% το φθινόπωρο του 2016.
Τι δείχνουν τα στοιχεία σε επίπεδο Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται συνεχώς, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό της από το 2004 και μετά.
Ειδικότερα, η πλειονότητα των απαντησάντων (56%) αισιοδοξούν για το μέλλον της ΕΕ – αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το φθινόπωρο του 2016. Οι πλέον σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στη Γαλλία (55%, +14 μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο), στη Δανία (70%, +13 μονάδες) και στην Πορτογαλία (64%, +10 μονάδες).
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ εξακολουθεί να αυξάνεται και ανέρχεται πλέον στο 42% (έναντι 36% το φθινόπωρο του 2016 και 32% το φθινόπωρο του 2015). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (41%, +15 μονάδες), στη Δανία (56%, +11 μονάδες) και στην Εσθονία (55%, +11 μονάδες). Επίσης, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες στη Γερμανία, φθάνοντας το 47%.
Όπως και στις δύο προηγούμενες έρευνες την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2016, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις έχουν επίσης αυξηθεί στο 36% και 37% αντίστοιχα, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ.
Το 40% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (+5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016) με τον αριθμό των απαντησάντων με θετική εικόνα να παρουσιάζει αύξηση σε 24 κράτη μέλη και ιδίως στη Γαλλία (40%, +11 μονάδες), τη Δανία (42%, +10 μονάδες) και το Λουξεμβούργο (57%, +10 μονάδες).
Τέλος, το 68% των Ευρωπαίων αισθάνονται πολίτες της ΕΕ· αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ για τον εν λόγω δείκτη.
Οικονομία: Πιο θετικά αισθήματα και ισχυρή υποστήριξη του ευρώ
Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή» (46%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+20 μονάδες από την άνοιξη του 2013· +26 μονάδες από την άνοιξη του 2009).
Μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, οι θετικές αξιολογήσεις της κατάστασης των εθνικών οικονομιών κερδίζουν έδαφος σε 22 κράτη μέλη, ιδίως στη Φινλανδία (59%, +19 μονάδες), την Πορτογαλία (33%, +18 μονάδες), το Βέλγιο (60%, +11 μονάδες) και την Ουγγαρία (41%, +11 μονάδες).
Στη ζώνη του ευρώ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (73%, +3 μονάδες), ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2004. Το 80% ή περισσότερο των απαντησάντων υποστηρίζει το ευρώ στις εξής έξι χώρες: Σλοβακία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.
Για πρώτη φορά, η τρομοκρατία θεωρείται η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Η τρομοκρατία αποτελεί σήμερα το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ (44%, +12 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Η μετανάστευση, η οποία ήταν η κορυφαία ανησυχία από την άνοιξη του 2015, αποτελεί πλέον το δεύτερο συχνότερα αναφερόμενο πρόβλημα (38%, -7 μονάδες). Το εν λόγω ζήτημα προηγείται κατά πολύ της οικονομικής κατάστασης (18%, -2 μονάδες), της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (17%, αμετάβλητη) και της ανεργίας (15%, -1 μονάδα).
Η τρομοκρατία αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία για την ΕΕ σε 21 κράτη μέλη, ενώ το φθινόπωρο του 2016 ήρθε στην κορυφή σε μόνο μία χώρα. Η τρομοκρατία και η μετανάστευση αναφέρονται ως οι κορυφαίες προκλήσεις σε όλες τις χώρες εκτός από την Πορτογαλία και τη Σουηδία.
Σε εθνικό επίπεδο, οι κυριότερες ανησυχίες παραμένουν η ανεργία (29%, -2 μονάδες) και η μετανάστευση (22%, -4 μονάδες), μολονότι και τα δύο ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση (20%, +2 μονάδες), ακολουθούμενες από την τρομοκρατία η οποία σημειώνει αισθητή αύξηση (19%, +5 μονάδες). Η οικονομική κατάσταση, η οποία αποτελούσε την κύρια ανησυχία σε εθνικό επίπεδο το φθινόπωρο του 2011, βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση (16%, -3 μονάδες).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Οι βουτιές της Ντόρας Μπακογιάννη...
- Σιγή ασυρμάτου από τον Β.Μαρινάκη ενώ όλα δείχνουν αναστολή λειτουργίας του ΔΟΛ
- «Κυρώσεις» περιμένουν όσους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
- JP Morgan: Τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν βγει ξανά και… ξανά στις αγορές
- Αυτοί είναι οι γονείς που έδωσαν ναρκωτικά στο 18 μηνών αγοράκι τους - ΦΩΤΟ
- Χάλασε ο αυτόματος πωλητής και μοίραζε... δωρεάν βενζίνη
- Ο Σπυρόπουλος και η... πρώην γυναίκα της ζωής του!
- Τραυματική εμπειρία για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ
- Μήνυμα αποχώρησης του Πούκι από την Μπρόντμπι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- «Κυρώσεις» περιμένουν όσους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
- JP Morgan: Τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν βγει ξανά και… ξανά στις αγορές
- Reuters: Τέσσερις προσφορές για τη νέα γραμμή του μετρό της Αθήνας
- Ευρωβαρόμετρο: Πλήρως απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία
- Ακροδεξιοί μπέρδεψαν τις θέσεις του λεωφορείου με γυναίκες με μπούρκα
- Sos εκπέμπουν οι καταστηματάρχες της Αχαΐας λόγω… μεδουσών
- Τσουχτερά πρόστιμα από το ΣΕΠΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις
- ΗΠΑ: Δεν ζητήσαμε καμία NAVTEX από την Τουρκία
- Στα ταμεία 90 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Ευρωβαρόμετρο: Πλήρως απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία
- JP Morgan: Τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν βγει ξανά και… ξανά στις αγορές
- ΗΠΑ: Δεν ζητήσαμε καμία NAVTEX από την Τουρκία
- Ακροδεξιοί μπέρδεψαν τις θέσεις του λεωφορείου με γυναίκες με μπούρκα
- «Κυρώσεις» περιμένουν όσους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
- Τσουχτερά πρόστιμα από το ΣΕΠΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις
- Reuters: Τέσσερις προσφορές για τη νέα γραμμή του μετρό της Αθήνας
- Στα ταμεία 90 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης
- Sos εκπέμπουν οι καταστηματάρχες της Αχαΐας λόγω… μεδουσών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τι προβλέπει η συμφωνία-πλαίσιο για τον ΕΔΟΕΑΠ...
- ΕΦΚΑ: Συνεχής προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς...
- Εισήγηση για Θαλασσινό και Λεοντή
- Τραγικός θάνατος 63χρονου στη Λαμία - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του - ΦΩΤΟ
- Γ. Κουμουτσάκος: Ο νόμος Γαβρόγλου θα πέσει σαν χάρτινος πύργος από την ίδια τη ζωή
- Tι αλλάζει στη λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών μετά από 19 χρόνια
- Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των καναλαρχών για μη υποβολή «πόθεν έσχες»
- Η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής για τις δύο κενές θέσεις στο Δ.Σ. της ΕΡΤ
- Αυτά είναι τα κόμματα που πήραν τις μεγαλύτερες χορηγίες στη Γερμανία