Γαλλία: Διχάζει τη γαλλική κοινωνία η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

10:34 22/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στη Γαλλία η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ολάντ, η οποία αλλάζει ριζικά τον τρόπο της εκμάθησης στα λύκεια. Η μεταρρύθμιση έχει διχάσει τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και την κοινωνία ενώ το θέμα έλαβε τεράστιες διαστάσεις επειδή έγινε σε χρόνο ρεκόρ νόμος του κράτους.

Η βιασύνη του Μανουέλ Βάλς και του Φρανσουά Ολάντ να περάσουν την μεταρρύθμιση χωρίς να δοθεί χρόνος στη διαβούλευση προκάλεσε την οργή των βουλευτών σύσσωμης της αντιπολίτευσης .

Η

μεταρρύθμιση προβλέπει την κατάργηση των αρχαίων και των λατινικών ενώ καταργεί και τα δίγλωσσα τμήματα. Η μεγαλύτερη καινοτομία που φέρνει όμως είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης θα αποτελείται μόνο από 4 υποχρεωτικά μαθήματα – γλώσσα, μαθηματικά , ιστορία, γεωγραφία και αγγλικά- γύρω από τα οποία θα εναλλάσσονται μαθήματα επιλογής διαφόρων ειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα άθλημα που τους ενδιαφέρει που θα είναι ή κωδικοποίηση υπολογιστή, ή γλώσσες ή βιομηχανική μηχανική.

Η κατάργηση του βασικού κοινού κορμού των μαθημάτων προκάλεσε την αντίδραση του δεξιού κόμματος UMP με το βουλευτή, Μπρουνό Λεμέρ , να εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της υπουργού Παιδείας, Βαλό – Μπελκασέμ.

«Δεν είμαι θιασώτης της ισοπολιτείας» τόνισε ο κύριος Λεμέρ για να συνεχίσει σε ακόμα πιο έντονο ύφος « αλλά εσείς κυρία Μπελκασέμ έχετε πρόβλημα με τις ανισότητες.Τέτοια μισαλλοδοξία δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου!» φώναξε ο δεξιός βουλευτής.

Η υπουργός παιδείας υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση λέγοντας ότι εισάγει για πρώτη φορά στα γαλλικά λύκεια τη διεπιστημονικότητα και την αυτονομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνοντας τη δυνατότητα στο δάσκαλο να ανακαλύψει το ταλέντο του μαθητή του.

«Είστε εναντίον ενός ισότιμου σχολείου; Η ιδεολογία σας για την κοινωνία δε χωρά την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους;» επιτέθηκε η υπουργός παιδείας στον συντηρητικό βουλευτή.

« Προτιμώ αντί να παίρνει μόνο το 80% των μαθητών το Baccalaureat ( πτυχίο εισαγωγής στα γαλλικά πανεπιστήμια) να μπορεί το 100% να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας» αντέτεινε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Οι καθηγητές έχουν διχαστεί με τα νέα μέτρα καθώς πιστεύουν η αυτονομία δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμη στα δημόσια σχολεία και θα στρέψει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πολέμιοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι ο όρος διεπιστημονικότητα και αυτονομία είναι θεωρητικές έννοιες που δύσκολα εφαρμόζονται μέσα στα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα συνοχής. Άλλος ένας λόγος που οι καθηγητές αντιδρούν είναι ότι για πρώτη φορά εισάγεται η διδασκαλία ενός μαθήματος από δύο καθηγητές ταυτόχρονα.Αυτή η καινοτομία εκτός του ότι θα φέρει αρκετά προβλήματα συντονισμού στην αίθουσα, ισχυρίζονται οι ίδιοι, δε θα τους αποφέρει περισσότερες οικονομικές απολαβές.

Εκτός από το συντηρητικό κόμμα πάντως το παράδοξο είναι ότι στην νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δήλωσε αντίθετος και ο ευρωβουλευτής της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ο Μελανσόν κατηγόρησε την κυβέρνηση Ολάντ για « μαοϊστικό» παραλήρημα ενώ τόνισε ότι αυτή η μεταρρύθμιση όχι μόνο δε θα μειώσει τις ανισότητες αλλά θα τις αυξήσει καθώς σε πολλά λύκεια οι μαθητές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

« …Δηλαδή επειδή καταργεί τα λατινικά, καταργούνται αυτόματα και οι ανισότητες; Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση σε βάθος δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι το πιάνο ήταν αντιδραστικό..Τώρα τι ισχυριζόμαστε;Ότι τα λατινικά έγιναν ξαφνικά αντιδραστικά; Είναι παρανοϊκό!» κατέληξε ο κύριος Μελανσόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα