Γεροβασίλη: Η ΝΔ δεν μπορεί να ξεπεράσει την ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία

19:00 2/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Το να φύγει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ζητάει η Νέα Δημοκρατία, σημαίνει ότι σταματάνε όλα, γυρνάμε πίσω κι έρχεται ένα τέταρτο μνημόνιο, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Κατηγόρησε

τη Νέα Δημοκρατία ότι συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο διότι δεν μπορεί να ξεπεράσει την ιδιοκτησιακή σχέση που έχει με την εξουσία και παρατήρησε: «Δεν πειράζει, τα πράγματα έτσι εξελίσσονται και εμείς όσο έχουμε, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τη νομιμοποίηση, θα κάνουμε αυτό το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».

Η υπουργός δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και σημείωσε: «Η εξέλιξη αυτή θα δρομολογήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σταθεροποιώντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

«Όμως, παράλληλα με τους στόχους για τη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και την ουσιαστική πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις χρηματοοικονομικές αγορές, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τη δημόσια διοίκηση, ώστε τα κέρδη της διαπραγμάτευσης, να ενισχύονται από την ύπαρξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού», επισήμανε η κ. Γεροβασίλη.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να αλλάξουν τις δομές του κράτους, αλλά, όπως είπε, στην ουσία έκαναν μόνο λίγα και στην ουσία διαιωνιζόταν το ίδιο γραφειοκρατικό, πελατειακό, δαιδαλώδες σύστημα διοίκησης.

«Υπηρετώντας ακραία ιδεολογήματα, έκαναν λόγο για «μικρό και ευέλικτο κράτος». Παίζοντας με το μέγεθος του κράτους δεν σημαίνει ότι το αναδιοργανώνεις», είπε και παρατήρησε: «Δεν εξήγησαν πώς και γιατί φτάσαμε, άλλες υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, άλλες να μην γνωρίζουν επακριβώς και ανά πάσα στιγμή σε ποια θέση υπηρετεί ο κάθε υπάλληλος.

Στο Δημόσιο που έχτισαν επί δεκαετίες, δεν βρέθηκαν τα κατάλληλα πρόσωπα πάντα στις κατάλληλες θέσεις.

Παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι παθογένειες του δημόσιου τομέα δεν άφησαν ανέγγιχτη την τοπική αυτοδιοίκηση, παρόλο που το προσωπικό και τα στελέχη της κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες των πολιτών.

Είναι γνωστές και οι οικονομικές και οι θεσμικές συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Σε καμία περίπτωση δεν απαντήθηκε το αίτημα της κοινωνίας για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που θα υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών».

«Διαμορφώνουμε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Παράλληλα, θωρακίζουμε τις εργασιακές συνθήκες και λειτουργίες, ώστε να αποκατασταθεί το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό», τόνισε και αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο για την πραγματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καλώντας όλους να συμβάλλουν σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα