Για ποιάν απ’ τις δύο Ελλάδες δεν θέλαμε τη «Συντέλεια»;

11:35 23/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Στο τελευταίο μου άρθρο για το 2012 (που τελικά θα «κλείσει» με 365 μέρες και όχι με 355 όπως ευελπιστούσαν Μάγια και οι ανά τον κόσμο επιτήδειοι) επιδιώκω να παραθέσω από κοινού λόγους και παραδείγματα για τα οποία η μία Ελλάδα καλό θα ήταν να αφανιστεί – επιβεβαιώνοντας τις θεωρείες πέρι «Τέλους του κόσμου», η δε άλλη Ελλάδα πρέπει να επιβιώσει – σε πείσμα των επόμενων γενιών της.

Σε πρώτη φάση, δεν θέλω να απαριθμήσω (αποφεύγοντας, έτσι, την κατάθλιψη)

παρά μόνο απλώς να παραθέσω ενδεικτικούς λόγους για τους οποίους η «μισή» Ελλάδα του Δεκέμβρη του 2012 άξιζε τη συντέλεια. Οι περισσότεροι λόγοι έχουν ονοματεπώνυμο, μα και περίσσευμα θράσους κι αναισθησίας.

- Γιατί, λοιπόν, δικαιούται «επόμενη μέρα» ένας λαός του οποίου οι πολιτικοί εκπρόσωποι, αφού συγκέντρωσαν αθροιστικά το 55% των προτιμήσεων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ανταλλάσουν επιστολές του επιπέδου αυτών που εκσφενδόνιζαν Κυβερνητικός εκπρόσωπος – Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά 24ωρα; Αναφέρομαι, φυσικά, στις ρητορικές ερωτήσεις και τις ειρωνικές ανταπαντήσεις που πολιόρκησαν τα δημοσιογραφικά μας γραφεία το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή τις επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική. Ευτελείς, μυθικά ανούσιους, ούτε καν επικοινωνιακά εύστοχους διαλόγους, από τους εκπροσώπους των δύο -προσέξτε- μεγάλων πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

- Γιατί, λοιπόν, να ελπίζει στην εκ των έσω διάσωση ένας λαός, όταν μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξέλεξε, κάνει λόγο, σε πάνελ ενημερωτικής εκπομπής, για επιλογή των κυβερνώντων στο να υπάρχουν νεκροί από το κρύο αυτόν το χειμώνα, λόγω των επικείμενων αυξήσεων στο ρεύμα; Ειδικότερα: «Με δεδομένο ότι στο ρεύμα τελικά εισπράτετται και το χαράτσι με δεδομένο ότι κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι συνειδητή επιλογή», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

- Γιατί, λοιπόν, να αναμένει ο Έλληνας την διαιώνιση της πρώτης αυτής «κρατικής εκδοχής», όταν, παραδοσιακά πλέον, προς διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, η Τροχαία επιστρέφει από τις προπαραμονές των Χριστουγέννων, άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, «ακυρώνοντας» ουσιαστικά το ήμισυ της παράβασης και «χαϊδεύοντας» ψηφοθηρικά τον πολίτη;

Σε δεύτερη, πλέον, φάση πάλι δεν θέλω να απαριθμήσω (τώρα το αποφεύγω γιατί -ω του θαύματος- είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα), παρά μόνο απλώς να παραθέσω ενδεικτικούς λόγους για τους οποίους η «άλλη μισή» Ελλάδα του Δεκέμβρη του 2012 πρέπει να συνεχίσει να αναπνέει. Όλοι οι λόγοι έχουν ονοματεπώνυμο, δύναμη ψυχής και όραμα για το αύριο. Η Ελλάδα της δημιουργικότητας και της εναλλακτικής φωνής εκφράζεται μέσα από τον Πολιτισμό, τιμά τις ρίζες της, αρθρώνει ανάστημα και φωνή -δίχως να ουρλιάζει άνευ λόγου σε ό,τι την ενοχλεί- ενώ «περνάει» το μήνυμα στη γενιά των «γύρω στα 30″ που αρνείται να παραδοθεί και «το παλεύει» περήφανη.

- Η Ελλάδα των ξεχωριστών φωνών πρέπει να ορθοποδήσει, όταν έχει μέλος της τραγουδοποιούς, ερμηνεύτριες όπως η νεαρή Βασιλική Καρακώστα, που μυεί με μοντέρνο τρόπο τις νέες γενιές στην παράδοση μεσα από μουσικά «κράματα» του σήμερα με το χθες, παρακινώντας τις να μελετήσουν το μουσικό παρελθόν τους, ώστε να κατανοήσουν το κατάλληλο γι’ αυτές παρόν.

- Η Ελλάδα των νέων εκφραστών, μια κατά τ’ άλλα «κολοβή» σε πολλούς τομείς χώρα, πρέπει να διασωθεί, όταν «γεννά» τον πρωτοεμφανιζόμενο Αλέξανδρο Μπελλέ, ερμηνευτή – συνθέτη που δια μέσω μιας έντεχνης – ροκ ματιάς συστήνει τον Ξυλούρη, τον Ξαρχάκο, τον Μαρκόπουλο και νευρικά δικά του μουσικά πονήματα, σε μέλη της γενιάς του που, δίχως αυτό το φρέσκο έναυσμα, δεν θα «ψαχούλευαν» για κανέναν λόγο τους παραπάνω μουσικούς θυσαυρούς και τις αξίες τους…

- Η Ελλάδα των ανήσυχων ενσαρκωτών χαρακτήρων κλασσικών έργων πρέπει να παρατηρηθεί και να εμπνεύσει, όταν έχει στο «σανίδι» της τον νεαρό Αντίνοο Αλμπάνη, ηθοποιό που ενώ θα μπορούσε διεκπαιρεωτικά απλά να συστήσει τον -τόσο όμοιο με τον σημερινό νεαρό Έλληνα- χαρακτήρα του Τένεσι Ουίλιαμς στον «Γυάλινο Κόσμο», τουναντίον μπαίνει μέσα του και τον απογειώνει, φέρνοντας τους συνομηλίκους του θεατές κοντύτερα στο θέατρο.

- Η Ελλάδα των περήφανων σκεπτόμενων πολιτών που τολμούν να πουν την γνώμη τους και θέλουν να μοιραστούν ταύτιση με απόψεις, ενστάσεις, συστάσεις, τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται, όταν έχει ονόματα όπως αυτά των νέων που κοσμούν τις στήλες του παρόντος portal γνώμης, σημείου συνάντησης που δύο χρόνια τώρα διαβάζετε ανελλιπώς…

Ε, γι’ αυτήν, την δεύτερη, μισή, χαμηλοβλεπούσα αλλά νευρική και ανήσυχη Ελλάδα που σέβεται το παρελθόν της και ψυχοραγώντας παρακαλάει για το μέλλον της, φαίνεται ότι «άλλαξαν γνώμη» οι Μάγια την Παρασκευή…

Ανακεφαλαιώνοντας, ο γράφων εντόπισε ότι το παρόν είναι από τα λίγα άρθρα του 2χρονου πλέον aixmi.gr που «μοιράζεται» στις κατηγορίες «Πολιτική» και «Πολιτισμός». Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι, εφόσον αποφασίσουν τα δύο αυτά «Π» να συνδιαλεχθούν σε αυτή τη χώρα, τότε μόνο θα αυξηθούν οι πιθανότητες οι προαναφερθείσες «δύο Ελλάδες» να μετατραπούν σε μία κραταία, όπως άλλοτε. Ή όπως θα έπρεπε. Εξέλιξη θεμιτή – αν όχι απαραίτητη…

Καλές γιορτές & δύναμη σε όλους…

Follow on Twitter: @VagLiak

Keywords
Τυχαία Θέματα