ΓΣΕΕ: Πτυχιούχοι χωρίς δουλειά και επαγγελματικό μέλλον

21:31 26/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Μπορεί να έφαγαν τα χρόνια τους στα θρανία κάποιου ΑΕΙ, μπορεί να «μάτωσαν» για την απόκτηση ενός πτυχίου προσδοκώντας ένα εξασφαλισμένο μέλλον, όμως στην Ελλάδα της κρίσης ήρθαν και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας.

Όταν μάλιστα καταφέρουν να βρουν δουλειά, τα όποια προσόντα τους δεν τυγχάνουν της παραμικρής αναγνώρισης, με αποτέλεσμα να εργάζονται σε επιχειρήσεις που αν και αξιώνουν τα μέγιστα από αυτούς, στην ουσία τους

απορροφούν σε θέσεις υποδεέστερες των προσόντων τους και τους αμείβουν με τις ελάχιστες αποδοχές.

Ειδικότερα, όταν οι νέοι επιστήμονες δεν μείνουν στα «αζήτητα», με την επιχείρηση να τους ζητά μεταπτυχιακό, άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και τριετή προϋπηρεσία, το αντικείμενο εργασίας που θα τους δοθεί θα είναι αντίστοιχο απόφοιτου Λυκείου.

Όσο για την αμοιβή είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις γνώσεις τους και αγγίζει αυτή που θα έπαιρνε κάποιος απόφοιτος Γυμνασίου. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως η μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ αποδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο ότι το 30,4% των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται εν τέλει σε εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με τα προσόντα τα οποία διαθέτουν.

Σε τραγικά δύσκολη θέση βρίσκονται και οι απόφοιτοι Λυκείου. Στις περιπτώσεις αυτές η ανεργία έχει αγγίξει το 31,2%, ενώ και ένα 34,1% που αναγκάστηκαν για τους όποιους λόγους να εγκαταλείψουν το σχολείο μετά το Γυμνάσιο δεν βρίσκουν δουλειά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ κ. Νίκο Παϊζη αν και η αγορά εργασίας στη χώρα μας υιοθετεί ένα μοντέλο απασχολούμενου με ικανοποιητικά προσόντα, ωστόσο δεν ανταμείβει την τεχνολογική εξειδίκευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το επίπεδο της τεχνολογικής εξειδίκευσης που υπάρχει στην αγορά, να είναι χαμηλότερο της προσφερόμενης, με γνώσεις στην ουσία που δεν θα βρουν ποτέ εξαιτίας όλων αυτών πρακτική εφαρμογή.

«Κόκκινο» στην ανεργία των νέων (15-34 ετών), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, έχουν χτυπήσει στην κυριολεξία η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο.

Τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, όπως παρουσιάζονται, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην μέχρι τώρα απασχόληση νέων κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με την οικονομική κρίση.

Επτά στους δέκα Έλληνες απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες από το 2008 έως σήμερα έχουν αποδεκατιστεί.

Μάλιστα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το «σώμα» της ελληνικής επιχειρηματικότητας (το 99,6% των επιχειρήσεων), απασχολούν το 76,0% του συνόλου των εργαζομένων και παράγουν το 56,0% της συνολικής προστιθέμενης αξίας που παράγει το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το 2014 οι επιχειρήσεις αυτές έχασαν το 1/5 της δυναμικής τους. Υπολογίζεται σε νούμερα ότι περίπου 175.844 βάρεσαν «κανόνι» οδηγώντας στην ανεργία το 25,0% των εργαζομένων τους (498.486 εργαζόμενους) και απώλεσαν το 35,3% της προστιθέμενης αξίας τους (14,7 δισ.€) έναντι του 2008.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από το βήμα του συνεδρίου του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ αναφερόμενος στο έργο του Κέντρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη οι θεσμοθετημένοι πόροι, η απουσία των οποίων απειλεί άμεσα την λειτουργία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα