Η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τη συμφωνία

23:05 17/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Για την Άνγκελα Μέρκελ η σημερινή είναι η 12η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό από την άνοιξη του 2015. Αυτή τη φορά όμως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Η καγκελάριος χρειάζεται απτά αποτελέσματα και μάλιστα τώρα.

Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των «28», καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι αύριο Παρασκευή, τότε δεν αποκλείεται

η προσφυγική κρίση να δώσει τη σκυτάλη σε μια νέα κρίση, αυτή τη φορά στο εσωτερικό, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα η καγκελάριος είχε εντατικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Ο Χορστ Ζέεχοφερ ζητά την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, στα πρότυπα της Αυστρίας. Ο αρχηγός της CSU θεωρείται ο σκληρότερος επικριτής της καγκελαρίου.

Μεταξύ άλλων της επιρρίπτει συνυπαιτιότητα για τη «βουτιά» των ποσοστών της CDU και τον θρίαμβο του ξενοφοβικού AfD στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η προωθούμενη συμφωνία με την Τουρκία και κυρίως το σημείο που αφορά τις θεωρήσεις για Τούρκους υπηκόους, προκαλούν τώρα νέες τριβές εντός της χριστιανικής ένωσης.

Εφικτή η συμφωνία, αλλά…

Κορυφαίοι αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή τη συμφωνία με την Τουρκία, αν και οριακή από νομική άποψη. Η κριτική που ασκείται αφορά πρωτίστως τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ελάχιστοι φαίνεται να θέλουν να παραδεχτούν δημόσια ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα προβληματική. Με περισσή σαφήνεια το διατύπωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία χαρακτήρισε σήμερα τη συμφωνία «πολύπλοκη και στο όριο του διεθνούς δικαίου». Για να προσθέσει όμως ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Η Α. Μέρκελ από την πλευρά της υπογράμμισε ότι «φυσικά και είναι σημαντικό να εξεταστεί ξεχωριστά κάθε περίπτωση και να μπορεί ο κάθε πρόσφυγας να ασκήσει τα δικαιώματά του».

Πάντως, και πέρα από τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ για τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, γεγονός είναι ότι όλες οι χώρες συμφωνούν στον απώτερο στόχο: ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθεί αισθητά.

Προβληματισμός για την υλοποίηση της συμφωνίας

Όλες οι χώρες μέλη αντιλαμβάνονται επίσης ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την Τουρκία. Διότι εάν οι τουρκικές αρχές δεν κινηθούν αποφασιστικά κατά των διακινητών, τότε οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Η αναγκαστική αυτή συνεργασία μεταφράζεται σε οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για την Άγκυρα

Σε αυτά τα συμφραζόμενα οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι μάλλον καλές, όπως εκτιμούν αναλυτές. Εξάλλου αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, δεν είναι τόσο εάν θα αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία όσο το εάν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν στη συνέχεια οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα