Η ανησυχία για το Brexit στις συναντήσεις Τσίπρα με Λεβέντη και Θεοδωράκη

18:23 24/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Το ζήτημα των εξελίξεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη όσο και

με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Κακώς έγινε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ευρώπη χρειάζεται όλα τα κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Σε ότι αφορά στο θέμα της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατάργησης του μπόνους, ενώ διαφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών. Επίσης, ζητά να παραμείνει το 3%, να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας και να μειωθεί σε 200 ο αριθμός των βουλευτών.
Ως προς το Σύνταγμα, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως «είναι σοφό, δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ», τασσόμενος υπέρ της απάλειψης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών.
Ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν δύο πόλοι εξουσίας.

Στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι ένα σοκ το Brexit και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: «Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

«Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

Σε ότι αφορά στο θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο ο Σταύρος Θεοδωράκης, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση».
Ο πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε ότι είναι θετικός στη διατήρηση του ορίου του 3%, στο σπάσιμο των περιφερειών, στη μείωση του μπόνους των 50 εδρών αλλά να δίνεται μικρότερο και στην ψήφο των αποδήμων.
Εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν 200 ψήφοι για να αλλάξει τώρα το εκλογικό σύστημα καθώς αυτό, όπως ανέφερε, συνάγεται από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έχουν αντιδιαμετρικές αντιλήψεις.
Ο κ. Θεοδωράκης πάντως σημείωσε, ότι η συζήτηση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες καθώς δεν θα πρέπει προβλήματα που χρειάζονται λύση να αναβάλλονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα