Η δασκάλα με το εφαρμοστό μίνι και o Κολοκοτρώνης!

18:30 29/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Η ξανθιά καλλίπυγος δασκάλα εκ Θεσσαλονίκης, που συνόδευσε τους μαθητές της στη σχολική παρέλαση του Ναυπλίου ντυμένη με ένα φόρεμα που θα ταίριαζε περισσότερο σε μια βραδιά στην Πάολα, έχει διχάσει τα social media (κυλάει στο αίμα μας ο διχασμός, τον έχουμε εύκολο ακόμη και για ψύλλου πήδημα…). Εγώ ωστόσο δεν θα σταθώ στο ντύσιμό της, αλλά σε κάτι που θεωρώ απείρως σημαντικότερο. Μιλώντας λοιπον σήμερα στο protothema.gr

η πανέμορφη εκπαιδευτικός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε σε μια εποχή που το φαίνεσθαι επικρατεί έναντι του είναι. Σε μια κοινωνία που τα μέλη της είναι πιο εύκολο να κρίνουν βάσει της εικόνας παρά του χαρακτήρα. Άλλωστε σε όλους μας είναι γνωστή η λαϊκή ρήση που λέει ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»».

Προσωπικά, ως μαμά, γυναίκα και πολίτη αυτής της χώρας, η τελευταία της φράση ήταν εκείνη που με πείραξε πολύ περισσότερο από το μίνι εφαρμοστό φόρεμα με τα χρυσά κουμπιά! Η κατάχρηση της ρήσης «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» από μία εκπαιδευτικό, η προφανής άγνοιά της για την προέλευση και την σημασία της, η εξόφθαλμη αδιαφορία της για το ποιός, πότε και υπό ποιες συνθήκες την είπε και η εύκολη υιοθέτησή της για να δικαιολογήσει το σέξι φορεματάκι της, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για εμένα.

Η αισθητική του καθενός, η επιλογή του να προβάλλει τα στοιχεία του εαυτού του που θεωρεί «δυνατά» και ακόμη περισσότερο το ντύσιμο ή το χτένισμά του, μπορεί να με απασχολήσουν σε μια φιλική κουβέντα, αλλά τελικά αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμά του και δεν θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν την επαγγελματική ικανότητα και ευσυνειδησία του! Το να χρησιμοποιεί όμως μία δασκάλα, την παροιμιώδη φράση του Θεόδωρου Κολοκτρώνη κατά πώς την εξυπηρετεί, χαρακτηρίζοντάς την «λαϊκή ρήση» και να μην κάνει έστω τον στοιχειώδη κόπο να αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για την σημασία της, με λυπεί, με προβληματίζει, με θυμώνει…

Το βιβλίο «3000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη από τις Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, είναι ένα από τα αρτιότερα βιβλία που έχω την χαρά να διαθέτω στη βιβλιοθήκη μου. Από αυτό έχω πληροφορηθεί και την ιστορία της ρήσης «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» που πρώτος ξεστόμισε ο Γέρος του Μοριά. Πού να φανταζόταν ότι κάπου, κάποτε, στην Ελλάδα του 2017, μία δασκάλα θα την επικαλούνταν ως… άλλοθι για να παρελάσει στην εθνική επέτειο του «ΌΧΙ», φορώντας μίνι!

Αντιγράφω από το βιβλίο:

» Όταν ο Κολοκοτρώνης πολεμούσε στην Πελοπόννησο είχε μαζί του κι έναν καλόγερο από το Άγιο Όρος, τον Μιχάλη Φούντα, που έκανε για δέκα άντρες το λιγότερο. Ήταν ψηλός, δυνατός, έξυπνος και έτρεχε σαν αγριοκάτσικο, όπου μάχη κι αυτός, αλλά κι όπου γλέντι ήταν από τους πρώτους. Ωστόσο, ο Φούντας παρ’ όλη την παλικαριά του και την εξυπνάδα του, βρέθηκε μια μέρα κυκλωμένος από Αρβανίτες, πολέμησε σαν λιοντάρι, έφαγε αρκετά κεφάλια με το τρομερό χατζάρι του, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να υποκύψει και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Όταν ο Γέρος έμαθε την αιχμαλωσία του, λυπήθηκε κατάκαρδα και αποφάσισε να τον ελευθερώσει μ’ έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Ο Κολοκοτρώνης πρόσταξε μερικά από τα παλικάρια του, να στήσουν καρτέρι και να πιάσουν κάποιον «αξιωματούχο» του εχθρού, ώστε να μπορέσουν να τον ανταλλάξουν με τον Φούντα. Πραγματικά, το καρτέρι τους στάθηκε τυχερό και δυο μέρες αργότερα, έπεσε στα χέρια τους ο Κιαμήλ εφένδης, που διοικούσε ολόκληρη σχεδόν τη στρατιά.

Αμέσως τότε, ο Γέρος του Μοριά ζήτησε την ανταλλαγή του με τον Φούντα. Ο Αρβανίτης, όμως, ξαφνιάστηκε, γιατί δεν φανταζόταν ποτέ ότι ήθελαν να ανταλλάξουν ένα «ιερό» πρόσωπο μ’ έναν καλόγερο που φορούσε φουστανέλα! Στη θέση του μπορούσαν να ζητήσουν εκατό αιχμαλώτους και όχι έναν. Τότε, λοιπόν ο Κολοκοτρώνης του είπε με το συνηθισμένο του χαμόγελο: «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αγά μου! Κι εγώ το Μιχάλη το Φούντα δεν τον αλλάζω με χίλιους σαν κι εσένα!..»

Αυτά…
thisismarias.com

Keywords
Τυχαία Θέματα