Η Μέρκελ ομολογεί πως ήθελε να μας διώξει απ’ το ευρώ

02:40 5/5/2013 - Πηγή: Aixmi

Όλα όσα ακούγαμε από ελληνικά χείλη, το τελευταίο 18μηνο, επιβεβαιώθηκαν από τους πλέον αρμόδιους στην Ευρώπη, τους Γερμανούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχαν αποφασίσει να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ και το μόνο που προσπαθούσαν ήταν να πείσουν την κυβέρνηση να το αποδεχθεί -ώστε αυτό να γίνει συντεταγμένα και να μην προκαλέσει ντόμινο και στην

υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το είχε πει ξεκάθαρα στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Πολωνία. Το επανέλαβε, με πολύ μεγαλύτερη ένταση, μετά τη «μαγική» απόφαση Παπανδρέου για Δημοψήφισμα.

Με δεδομένη την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την «έξωση» από την Ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τους στενούς της συνεργάτες να τις αναλύσουν τις παρενέργειες που θα είχε τυχόν αποβολή της Ελλάδας, χωρίς προσυμφωνία μαζί της.

Η απάντηση «δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ντόμινο», καθώς και η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και η αντικατάστασή της από την (τρικομματικής στήριξης) κυβέρνηση Παπαδήμου, την έκανε να το ξανασκεφτεί.

Ωστόσο, κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο -όπου είχαν εκτροχιαστεί όλοι οι οικονομικοί δείκτες- η συζήτηση στο Βερολίνο φούντωσε ξανά. Αν, μάλιστα, είχε επανεκλεγεί ο Σαρκοζί το κλίμα θα ήταν ακόμη βαρύτερο.

Ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά και η λήψη νέων σκληρών μέτρων έκανε τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε να καταλήξουν στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ.

Με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες, βέβαια.

Αλλά ποιο θα ήταν το άλλο ενδεχόμενο;
– Η έξωσή μας χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας;
Αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, όπως παραδέχεται και ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ (στη Realnews).

– Ή μήπως η αποβολή μας, μετά από σύμφωνη δική μας γνώμη;

Ακόμη και αν δεχτούμε πως θα υπήρχε πρωθυπουργός και κυβέρνηση στην Ελλάδα, που θα αποδέχονταν κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ αρνητικό για όλους μας. Το ομολογεί και ο Γιώργος Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα