Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους -Ποιοι δικαιούνται, πώς παρέχεται

18:24 29/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας. Οι απαντήσεις στα έξι πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι οι εξής:

Τι δικαιούμαι ως ανασφάλιστος

Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το σύνολο των νοσηλευτικών

και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση. Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση. Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία. Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής. Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.

Πώς δικαιούμαι τις παροχές

Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.

Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς κ.τ.λ.) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Πού να απευθυνθώ

Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς. Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.λπ.).

Τι χρειάζεται να πληρώσω

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη.

Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.

Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του διευκρινίζει τον τρόπο της φαρμακευτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, δικαιούνται παροχή φαρµάκων, µε τις προϋποθέσεις συµµετοχής που έχουν και οι ασφαλισμένοι.

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή όσοι έχουν ατομικό εισόδημα, έως 2.400 ευρώ ή 3.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ζευγάρι, συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης «είναι λογικό ότι πρέπει να µεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα». Για το λόγο αυτό, µέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συµµετοχή και µέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισµένους ισχύουν, αναφορικά µε τις δαπάνες για φαρµακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συµµετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρµάκων αυτών σε ασφαλισµένους.

Αυτό σηµαίνει ότι η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά µε βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα