Ικανοποίηση Βρυξελλών για το Eurogroup

16:06 10/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Η δέσμευση του Eurogroup για επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση, στις 24 Μαΐου, έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, θετική

αντίδραση προκάλεσε η χθεσινή δέσμευση του Eurogroup κι αυτό γιατί με τη χθεσινή εξέλιξη τέθηκαν οι βάσεις για την εξάλειψη μιας εστίας κρίσης, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό και το δημοψήφισμα του Ιουνίου για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Σημαντικό στοιχείο που διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στις 24 Μαΐου είναι ότι το Εurogroup δεν ενέκρινε χθες απλά έναν οδικό χάρτη, αλλά και το περίγραμμα των αποφάσεων που θέλει.

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες
Επί της ουσίας μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο «τραπέζι».

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ εγκρίνοντας τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι θεσμοί έχουν επίσης πολλή δουλειά για τις επόμενες μέρες σε σχέση με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών να γίνουν παρεμβάσεις σε τρεις χρονικές φάσεις.

Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup καλείται σε συνεργασία με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προχωρήσει σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας και να φέρει συγκεκριμένη εισήγηση στους υπουργούς στις 24 Μαΐου με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Στόχος των μέτρων αυτών, που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα επιτόκια, επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, καθώς και επιστροφές κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών-μελών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, είναι να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα