«Καμπανάκι» από τη Διεθνή Αμνηστία: Ανησυχία από τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας

10:45 8/2/2017 - Πηγή: Aixmi

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η Διεθνής Αμνηστία για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Ερευνητές του Οργανισμού βρέθηκαν στο Ελληνικό, στη Ριτσώνα, στο παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Καβάλα

Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». Η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση.

Έγκυες και μωρά κοιμούνται στο πάτωμα μέσα σε κοντέινερ, ανυπαρξία ζεστού νερού, απουσία εκπαίδευσης για κάποια παιδιά, αλλά και «απουσία θεραπείας για την ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων είναι μερικές από τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

«Η αβεβαιότητα για το μέλλον έπειτα από ένα χρόνο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα σε τρομερές συνθήκες τους οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη» αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η επικεφαλής της αποστολής.

Όπως επισημαίνει, στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμη κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες».

Στη Ριτσώνα οι ερευνητές εντόπισαν ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. «Εκεί οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση», εξηγεί η ίδια.

Σχετικά με την κατάσταση στο Ελληνικό, κάνει λόγο για «συνθήκες κόλασης». Όπως συμπληρώνει η ερευνήτρια της οργάνωσης, Λία Γώγου, εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού».

Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν εξάλλου «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

Ανησυχία προκαλεί ο υπερπληθυσμός στα νησιά όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Στη Μόρια, «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας», αναφέρει η Κόστα Ρίμπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα