Κάλυψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών

14:22 21/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Την κάλυψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Θα καλύψουμε και το κενό στη φροντίδα των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, που και τώρα τα νοσοκομεία το κάλυπταν παρατύπως», είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει «ορατή ενίσχυση για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια» στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Το 2016 δίνονται για

τις λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων 1,672 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 είχαν δοθεί 1,388 δις. ευρώ, όπως είπε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης φαρμάκων καρκινοπαθών τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, τονίζοντας ότι «μας προσβάλλει και μας εκθέτει ως ανθρώπους της δημόσιας υγείας».

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή άλλαξε το καθεστώς στην προμήθεια ακριβών φαρμάκων. Η αλλαγή ήταν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση. Σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία δεν έγινε έγκαιρα η προετοιμασία. Ως τώρα τα φαρμακεία των νοσοκομείων έδιναν το ‘στερείται’ στους καρκινοπαθείς και πήγαιναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να το προμηθευτούν. Με την ρύθμιση αυτή, αυτή η διαδικασία τελειώνει.

Η ιστορία με τα ‘στερείται’ συνέβη το 2012-21013 και τότε βρέθηκε αυτή η λύση να μετακυλιστεί το κόστος στον ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Ό,τι δημιούργησε πρόβλημα, δημιούργησε. Ήταν μία αρρυθμία και αυτό και μας λυπεί και μας προσβάλλει και μας εκθέτει ως ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Σήμερα το πρόβλημα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, έχει αποκατασταθεί πλήρως η επάρκεια φαρμάκων αυτού του τύπου στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση για να μην ξεφύγει πλήρως η δαπάνη, γιατί είναι ‘κλειστή’ δαπάνη».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι «θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε ότι η αλλαγή του συστήματος έγινε «μέσα σε μία νύχτα» και πρότεινε να επιστρέψει το σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Στη δευτερολογία του ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι τώρα «μπαίνει οροφή στην νοσοκομειακή δαπάνη». «Η συμφωνία λέει ότι αν ξεπεράσει το όριο των 570 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακά φάρμακα, το επιπλέον κόστος επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όριο δαπάνης φέτος ήταν 600 εκατ. και πέρυσι 459 εκατ. ευρώ. Το αυξήσαμε σημαντικά ακριβώς διότι συνυπολογίσαμε το κόστος των ακριβών φαρμάκων», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα