Κάτω τα χέρια από τα… ελληνικά φωνήεντα

01:40 10/8/2012 - Πηγή: Aixmi
Την ώρα που το α είναι το μοναδικό φωνήεν στο στόμα των Ελλήνων για τους γνωστούς λόγους της χρεοκοπίας- «διατί να το κρύψωμεν άλλωστε»- η δασκάλα κυρία Χρυσού αναφώνησε: «Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη», κατηγορώντας τους συγγραφείς του εγχειριδίου της Γραμματικής του Δημοτικού ότι καταργούν από την ελληνική γλώσσα τα φωνήεντά της η, υ και ω, τα σύμφωνα ξ, ψ, ενώ προσθέτουν  το ου και τα μπ, ντ, γκ.

Η ίδια υποστηρίζει ότι «ανθέλληνας φιλόλογος» διαστρέβλωσε «προγενέστερη Γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη». Θέλοντας η κυρία Χρυσού το κείμενό της να είναι επίκαιρο, συνέδεσε

την κακή Γραμματική με την κακή σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και, μάλιστα, με την προσπάθεια ορισμένων «να θυσιάσουν τη γλώσσα μας για να γίνουμε αρεστοί στους Δυτικούς».

Το κείμενο, λοιπόν, της δασκάλας έβαλε το φιτίλι για να ανάψει η… φωτιά του ελληνικού αλφαβήτου και να ακολουθήσουν χιλιάδες ιστότοποι στο διαδίκτυο διανθισμένοι με… επιστημονικές απόψεις και εθνική υπερηφάνεια.

Τύχη αγαθή, 140 γλωσσολόγοι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα ΑΕΙ της χώρας, μακριά από ιδεολογίες και συντεχνίες, αντέδρασαν δυναμικά και-πιστεύω- αποτελεσματικά με ένα κείμενο επιστημονικά τεκμηριωμένο, αναλυτικό, σαφές και κατανοητό και από μη ειδικούς. Θα αναφερθώ στα κύρια μόνον σημεία του για να ενημερωθούν όσοι δεν διάβασαν τις τέσσερις σελίδες που συνέταξαν οι ειδικοί με τίτλο «Για την επίθεση στο βιβλίο Γραμματικής του Δημοτικού».

Οι γλωσσολόγοι παρατηρούν ότι η συντάκτρια του κειμένου δεν πρόσεξε ότι σε συγκεκριμένη σελίδα του επίμαχου βιβλίου «εμφανίζονται οι φθόγγοι της ελληνικής γλώσσας και όχι τα γράμματά της… Τα ίδια πέντε φωνήεντα αναγνωρίζει και η μεγάλη Γραμματική Τριανταφυλλίδη από το 1941 αλλά και οι σχολικές Γραμματικές Τριανταφυλλίδη και Τσολάκη…

Το σύμβολο ου είναι φθόγγος ο οποίος στη γραφή αναπαρίσταται με τον συνδυασμό των γραμμάτων όμικρον και ύψιλον. Το ίδιο ισχύει και για τα σύμφωνα. Το γράμμα ξ δεν παριστάνει έναν μόνο φθόγγο, αλλά το συμφωνικό σύμπλεγμα δύο φθόγγων, του κ και του σ. Αντίστροφα, ο συνδυασμός των γραμμάτων «μι» και «πι» στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να αποδώσει έναν και μόνο φθόγγο, τον φθόγγο μπ, όπως και στην περίπτωση των φθόγγων ντ, γκ, καθένας από τους οποίους αποδίδεται με δίψηφο γράφημα στον γραπτό λόγο».

«Κανείς δεν υποστήριξε τη χρήση της φωνητικής ορθογραφίας ούτε την απλοποίηση της ιστορικής ορθογραφίας στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο. Η παρουσίαση των φθόγγων στη νέα σχολική Γραμματική δεν είναι δυνατόν να εκληφθεί κατά κανένα τρόπο ως προτροπή σε αλλαγή αλφαβήτου, καθώς το αλφάβητο παρουσιάζεται αυτούσιο και με αναλυτικό τρόπο…

Κανένας γλωσσολόγος δεν αμφιβάλλει ότι η Νέα Ελληνική έχει 5 φωνήεντα, τους φθόγγους α, ε, ι, ο,ου, οι οποίοι στον γραπτό λόγο αναπαρίστανται με τα γράμματα της αλφαβήτου άλφα, έψιλον, ήτα, γιώτα, ύψιλον, όμικρον, ωμέγα και τους συνδυασμούς των γραμμάτων αυτών ως διψήφων».

Ας σταματήσει, επιτέλους, το θέμα εδώ,

Keywords
Τυχαία Θέματα