Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε
Κορωνοϊός: Περίπου οκτώ εκατομμύρια Ελληνες θα εμβολιαστούν κατά της Covid-19, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας.
Η έναρξη των εμβολιασμών θα ξεκινήσει όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση παραλάβει τα πρώτα εμβόλια -εκτιμάται στο τέλος του έτους– και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο που θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας αναμένεται να χορηγηθεί σε όλους τους Ελληνες άνω των 18 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τα ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, όπως και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτο εμβόλιο που θα παραλάβει η χώρα μας είναι αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει προηγηθεί στις σχετικές διαδικασίες για να εγκριθεί.
Οι πολίτες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα τους χορηγηθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Κάτι τέτοιο δεν έχει και νόημα, κατά τους ειδικούς, καθώς δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες που να δείχνουν πού πλεονεκτεί το ένα εμβόλιο έναντι του άλλου. Σημασία έχει να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, επομένως τα εμβόλια με τη σειρά που θα φτάνουν θα χρησιμοποιούνται άμεσα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα, με βάση τα συμβόλαια προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια τεμάχια, που αντιστοιχούν περίπου στον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων, καθώς τα περισσότερα εκ των εμβολίων είναι δύο δόσεων.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό λίγο παραπάνω από οκτώ εκατομμυρίων Ελλήνων, από 18 ετών και άνω. Τα παιδιά θα είναι, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, εκτός των στόχων του εμβολίου, καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα να εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας όταν θα ξεκινήσει και στην Ευρώπη. «Ο πρώτος πολίτης της Ε.Ε. μπορεί να έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου», διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι πλέον «υπάρχει φως στο τούνελ». Το πρώτο «πακέτο» που θα λάβει η Ε.Ε. θα μοιραστεί σε όλες τις χώρες αναλόγως του πληθυσμού τους, συνεπώς και η Ελλάδα θα έχει μερίδιο από την πρώτη «φουρνιά».
Η Ελλάδα θεωρείται πιθανό αρχές του νέου έτους να έχει ένα εκατομμύριο εμβόλια, για να εμβολιαστούν, δηλαδή, 500.000 πολίτες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει να πραγματοποιούνται περί τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί κάθε μήνα. Συνεπώς, εάν όλα πάνε καλά και τα εμβόλια εγκριθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές στους χρόνους που έχουν εκτιμηθεί, τότε την άνοιξη του 2021 θα έχει εκπληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού – στόχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.
Επειδή τα εμβόλια θα έρχονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και με δόσεις, ανάλογα και με την παραγωγική ικανότητα των φαρμακευτικών εταιριών, θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς. Πρώτοι στη σειρά θα είναι οι υγειονομικοί, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα άνω των 65 ετών και οι χρονίως πάσχοντες, που είναι και αυτοί που κινδυνεύουν με βαρύτερη νόσηση, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι ίδια σε σχέση με τον εμβολιασμό για τη γρίπη, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο στον φαρμακοποιό του. Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα πρόκειται για δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, που θα επιφορτιστούν με τον ρόλο των εμβολιασμών.
Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού με το εμβολιαστικό κέντρο μέσω sms, διαδικτυακά ή καλώντας στο τηλέφωνο για τους μεγαλύτερους ηλικιακά και για όσους δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. Το κράτος θα ελέγχει τους δικαιούχους μέσω του ΑΜΚΑ τους και στη συνέχεια θα καταχωρίζονται τα στοιχεία των δικαιούχων. Για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο ή ζουν σε περιοχές πολύ μακριά από τα σημεία των εμβολιασμών, θα υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό μέσω κινητών συνεργείων.
Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις εξ αυτών δύο δόσεις εμβολιασμού. Από την πρώτη στη δεύτερη δόση θα μεσολαβεί διάστημα τριών με τεσσάρων εβδομάδων.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
Το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα σταλεί στις εταιρίες, οι οποίες από τη στιγμή που τα εμβόλια λάβουν έγκριση είναι έτοιμες να προμηθεύσουν τη χώρα μας. Για παράδειγμα, για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech η Ευρώπη θα προμηθευτεί από εργοστάσια που έχουν έδρα στη «γηραιά ήπειρο» (η Pfizer στο Βέλγιο, η BioNTech στη Γερμανία) και θα μεταφερθούν στις χώρες σε ειδικές συσκευασίες με ξηρό πάγο. Η χώρα μας θα έχει τα εμβόλια που θα αποστέλλονται σε κεντρικές αποθήκες (πρόκειται να είναι από επτά έως δέκα αποθήκες σε όλη τη χώρα). Από εκεί θα μεταφέρονται σε συνθήκες 2-8 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ψυγείου δηλαδή, στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου μπορούν να μείνουν σε κανονικό ψυγείο έως πέντε ημέρες.
ΑΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών των εμβολίων και δεν είναι γνωστή η πραγματική αποτελεσματικότητα. Οι διαφορές στην προστασία ανάμεσα στα εμβόλια που προκρίνονται θα είναι μικρές, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας που θα έχει καθένα από τα πειραματικά εμβόλια. Οσον αφορά στο ερώτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, πόσο δηλαδή θα διαρκεί η ανοσία με το νέο εμβόλιο, πρόκειται για κάτι που δεν είναι γνωστό. Κανείς εθελοντής, άλλωστε, δεν έχει πάρει το εμβόλιο για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Οι επιστήμονες, όμως, δεν αποκλείουν τίποτα, ακόμη και ένα μεγάλο διάστημα ανοσίας. Μένει να φανεί εάν ο ιός εξελιχθεί σε εποχικός, όπως είναι οι ιοί της εποχικής γρίπης, και να απαιτείται εμβολιασμός μία φορά τον χρόνο.
• Μπορεί κάποιος που έχει περάσει τον ιό να ξανακολλήσει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ο κορωνοϊός συντηρηθεί, ναι, υπάρχει περίπτωση κάποιος να τον ξαναπεράσει έπειτα από ένα διάστημα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς δεν είναι γνωστό το διάστημα φυσικής ανοσίας.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η ασφάλεια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει και αναμένεται να εγκριθούν από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρούνται από τους επιστήμονες ασφαλή.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως αναφέρονται τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, το πολύ έως και έναν μήνα. Δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που να φανούν χρόνια μετά. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» τα εμβόλια, πριν ζητήσουν έγκριση, παρακολουθούν τους εθελοντές δύο μήνες. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να τους παρακολουθούν στενά για διάστημα δύο ετών.
Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πυρετό (δέκατα ή λίγο υψηλότερος), κόπωση, οίδημα και πόνο στο σημείο της ένεσης. Πρόκειται για συνηθισμένες και ανεκτές παρενέργειες των εμβολίων. Πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η εγκάρσια μυελίτιδα, καθώς και επίπτωση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως για παράδειγμα εγκεφαλίτιδα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
The post Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Καταργούνται: SMS Κωδικοί μετακίνησης 13033- Κορονοιός κρούσματα σήμερα Θεσσαλονίκη
- Σοκ στην Εύβοια: Σκυλιά κατασπάραξαν 60χρονη
- Μικτά μπλόκα δασαρχείου και αστυνομίας μοίρασαν κλήσεις στην Πτολεμαίδα
- Ευαγγέλιο Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 – Άγιος Ανδρέας
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 29 Νοεμβρίου
- Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε
- Κορονοϊός – Γώγος: Μικρή άρση των μέτρων 14 – 21 Δεκεμβρίου
- Κορωνοϊός-ΕΟΔΥ: Πολιτικοί κραδασμοί από “παράλληλο μητρώο” κρουσμάτων
- Ποια επιδόματα θα πιστωθούν αύριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε
- Κορωνοϊός-ΕΟΔΥ: Πολιτικοί κραδασμοί από “παράλληλο μητρώο” κρουσμάτων
- Τσόκλης-δηλώσεις σοκ: «Το μωρό δεν ξέρουμε αν είναι άξιο να ζήσει»
- Τα σενάρια για την άρση του lockdown
- Νιγηρία: Θρίλερ με Έλληνες ναυτικούς Διαπραγματεύσεις για λύτρα
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε
- Κορωνοϊός-ΕΟΔΥ: Πολιτικοί κραδασμοί από “παράλληλο μητρώο” κρουσμάτων
- Τα σενάρια για την άρση του lockdown
- Νιγηρία: Θρίλερ με Έλληνες ναυτικούς Διαπραγματεύσεις για λύτρα
- Τσόκλης-δηλώσεις σοκ: «Το μωρό δεν ξέρουμε αν είναι άξιο να ζήσει»
- Αλλάζει η Δημοτική Αστυνομία: Προσλήψεις και επάνδρωση 223 δήμων
- Κορωνοϊός – Σύψας: Να μην αρθεί το lockdown πριν τις 21 Δεκεμβρίου
- Αμεση έγκριση του εμβολίου της Pfizer για την Αγγλία –Εμβολιασμοί από τις 7 Δεκεμβρίου
- Ραγδαία μεταβολή του καιρού με «κύμα» βροχών και κρύο
- Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με μια οικογένεια ακόμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αγία Άννα: Η Μητέρα της Παναγίας – Η γιαγιά μας
- Κορονοϊός – Γώγος: Μικρή άρση των μέτρων 14 – 21 Δεκεμβρίου
- Ευαγγέλιο Κυριακής 29 Νοεμβρίου- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- «Παναγία μου δώσε μου Ζωή, θέλω να ζήσω»
- Φουλ του δύο απόψε στο ΤΖΟΚΕΡ
- ΠΛΗΡΩΜΗ: Συντάξεις Ιανουαρίου 2021, ΚΕΑ Επίδομα ενοικίου 800 ευρώ- ΑΑΔΕ Φορολοταρία
- Βρούτσης: Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ! Υπεραιωνόβια 102 ετών νίκησε τον κορονοϊό...
- Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε στα μνημόσυνα
- Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους που δεν πρόλαβαν το επίδομα του… ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγγείλει η ΝΔ ως προεκλογικό