Μega: Από την απάντηση του ΕΣΡ εξαρτάται η διάσωσή του

15:48 15/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Στα χέρια του ΕΣΡ βρίσκεται η τύχη του Mega, καθώς από μια θετική απάντησή του -την οποία αρνείται να δώσει έως τώρα- εξαρτάται αν οι μέτοχοί του (οικογένεια Βαρδινογιάννη και Βαγγέλης Μαρινάκης) θα διεκδικήσουν την έβδομη εναπομείνασα τηλεοπτική άδεια.

Το διπλό ερώτημα, στο οποίο έχουν αρνηθεί να απαντήσουν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, είναι:

— πρώτον, αν η εταιρεία που θα πάρει

την άδεια και θα απορροφήσει αργότερα την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (σημερινή ιδιοκτήτρια του σταθμού), θα αναγνωριστεί ως συνέχεια του Μega. Και,

–δεύτερον, αν το κανάλι θα μείνει ζωντανό και μετά τις 27 Φεβρουαρίου ή θα πέσει «μαύρο», όπως προβλέπει ο νόμος του Νίκου Παππά.

Ποια ήταν η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία οδήγησε τους μετόχους του σταθμού στην απόφαση να μην υποβάλλουν πρόταση για την απόκτηση άδειας; «Η Ολομέλεια του ΕΣΡ αποφάσισε ομοφώνως να μην απαντήσει στο ερώτημα της εταιρίας».

Σε ιδιωτικές συζητήσεις τους με δημοσιογράφους, μέλη του ΕΣΡ, έλεγαν ότι θα αναγνώριζαν ως συνέχεια του Μega τη νέα εταιρεία και ότι δεν θα έριχναν «μαύρο» μετά τα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόσθεταν πως δεν μπορούσαν να τα διατυπώσουν αυτά επισήμως και δικαιολογούσαν τη δηκτική απάντησή τους, στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν να δεσμευτούν προκαταβολικά (πριν διεξαχθεί ο διαγωνισμός) σε έναν από τους διαγωνιζόμενους.

Αρκετοί υποστήριξαν ότι οι ιδιωτικές συζητήσεις θα έπρεπε να ήταν ικανός λόγος για να πείσει τους μετόχους του σταθμού να κατέβουν στον διαγωνισμό. Ας δούμε, όμως, τι θα συνέβαινε αν Βαρδινογιάννης-Μαρινάκης κατέβαιναν στον διαγωνισμό και εξασφάλιζαν άδεια.

— Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με άλλη εταιρεία, πλην της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ. Γιατί θα γινόταν αυτό; Διότι ο τροποποιημένος νόμος του Νίκου Παππά απέκλειε τη δυνατότητα της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έπρεπε, λοιπόν, να μπει στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 106β), άλλη εταιρεία να πάρει άδεια και στη συνέχεια να απορροφήσει την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.

— Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης θα πλήρωναν 3,5 εκατομύρια ευρώ για να πάρουν την άδεια και αμέσως μετά άλλα 15 εκατομύρια για τη συμφωνημένη με τις τράπεζες Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σύνολο, 18,5 εκατομύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα τα έχαναν αν το ΕΣΡ αποφάδσιζε, τελικά, ότι η νέα εταιρεία ΔΕΝ αποτελεί συνέχεια του Μega. Επίσης, ο σταθμός θα έχανε τη θέση του στην αγορά, αν ο υπουργός Νίκος Παππάς έστελνε επιστολή στο ΕΣΡ και ζητούσε να πέσει «μαύρο» στο Mega, από τη στιγμή που ο διοκτήτης του (Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) δεν πήρε άδεια -δυνατότητα, την οποία απέκλειε ωστόσο ο δικός του νόμος.

Το επιχειρηματικό ρίσκο, λοιπόν, ήταν πολύ μεγάλο. Γιατί, έστω και τώρα, δεν δίνει μια σαφή απάντηση το ΕΣΡ; Γιατί, αφού το αναφέρουν μέλη του ιδιωτικώς, δεν δεσμεύονται ως σώμα και επισήμως; Ποιος αποτρέπει κάτι που μοιάζει αυτονόητο; Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψει η Ανεξάρτητη Αρχή το λουκέτο στον εμβληματικότερο ιδιωτικικό σταθμό της χώρας.

Οι δυο από τους τρεις μετόχους (Βαρδινογιάννης-Μαρινάκης), το τελευταίο εξάμηνο έχουν κάνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να εξυγιάνουν τον σταθμό. Συμφώνησαν να βάλουν 15 εκατομύρια, ολοκλήρωσαν το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, διαπραγματεύτηκαν με τις τράπεζες (οι οποίες αποδέχθηκαν τις προτάσεις τους μόλις τον Δεκέμβριο), ενώ αποδέχθηκαν ακόμη και την προϋπόθεση που έθεσαν, να πει «ναι» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -πράγμα που συνέβη μόλις δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι οι δύο μέτοχοι ανέλαβαν στην κρίσιμη τελευταία φάση μέρος των χρεών, καταβάλλοντας μισθούς, δώρα και επιδόματα σε εργαζόμενους και αξιοποίησαν στελέχη τους ώστε ταχύτατα και υπεύθυνα να μπουν οι βάσεις για να ξαναλειτουργήσει πλήρως το Μega. Xωρίς τη στήριξη του ΕΣΡ και με τον νέο νόμο Παππά να δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Οι ευθύνες Ψυχάρη-Μπόμπολα τα τελευταία χρόνια

Αν πάμε πιο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι από το 2014 το κανάλι διοικούσαν ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Φώτης Μπόμπολας. Το 2015 συμφωνήθηκε να μπουν 15 εκατομύρια στα ταμεία του Mega, όως μόνο η οικογένεια Βαρδινογιάννης δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου. Οιι άλλοι δύο εταίροι ΔΟΛ (Ψυχάρης) και ΠΗΓΑΣΟΣ (Μπόμπολας) αρνούνται. Διεθύνων Σύμβουλος είχε οριστεί από το 2014 ο Νίκος Πεφάνης από τον ΔΟΛ. Την άνοιξη του 2016 οι δυο μέτοχο που διοικούσαν το Mega δεν κατέβαλαν τους τόκους των δανείων και οι πιστώτριες τράπεζες, με πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες, κατήγγειλαν το δάνειο και οδήγησαν τον σταθμό σε οικονομική ασφυξία. Το Φθινόπωρο του 2016 οι τράπεζες δέσμευσαν όλους τους λογαριασμούς του καναλιού, με αποτέλεσμα οι 450 εργαζόμενοι να μη μπορούν να πληρωθούν. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στήριξε τους εργαζομένους, καταβάλλοντας δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, καθώς και ορισμένους μισθούς από δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς. Συνολικά με τους λοιπούς μετόχους καταβλήθηκαν 6 εκατομύρια στους εργαζόμενους και στους πιστωτές.

— Τις παραγωγές του σταθμού είχε, κατά κύριο λόγο, η εταιρεία Άνωση, θυγατρική εταιρία του Πήγασου (συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα).

— Το Μega είχε αγοράσει πρόγραμμα ύψους 30 εκατομυρίων ευρώ, το οποίο δεν μετέδωσε ποτέ. Το δε κόστος αγοράς του ήταν διπλάσιο από αντίστοιχο κόστος αγοράς των ιδίων προγραμμάτων από άλλα ελληνικά κανάλια.

— Ο ΔΟΛ και ο Πήγασος αρνήθηκαν να πληρώσουν απαιτήσεις ύψους 9 εκατομυρίων προς το Μega. Και μόνον αυτές οι απαιτήσεις αν είχαν πληρωθεί, το κανάλι δεν θα είχε πρόβλημα να πληρώσει τους τόκους του δανείου και δεν θα είχε καταγγελθεί η σύμβαση από την τράπεζα.

— O Πήγασος και ΔΟΛ χρεοκόπησαν και εκπλειστηριάστηκαν. Λίγο πριν από τον διαγωνισμό ο Φώτης Μπόμπολας πούλησε ιδιωτικά το 19,63%των μετοχών του Μega (από το συνολικά 32% που κατείχε) σε εταιρία του Ιβάν Σαββίδη και εισέπραξε 5 εκατομύρια ευρώ, χωρίς να έχει πάρει τη συναίνεση των πιστωτών! Τελικά, Ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε τις μετοχές του σε άλλη εταιρία τον Οκτώβριο. Ο σταθμός στηρίχτηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη.

Το επίσημο ερώτημα του Mega στο ΕΣΡ

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το Μega υπέβαλε το επίσημο ερώτημα

«Στην περίπτωση που στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας συμμετείχε μία νέα εταιρία η οποία σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση, με βάση μίας συμφωνίας εξυγίανσης, θα της μεταβιβαζόντουσαν στοιχεία ενεργητικού της Τηλέτυπος (ιδιοκτήτρια εταιρία του Μega), η εταιρία αυτή θα θεωρείτο από το ΕΣΡ συνέχεια του Μega; Θα είχε αυτή η νέα εταιρία το δικαίωμα νομίμου λειτουργίας του Μega; Θα επέτρεπε το ΕΣΡ να λειτουργεί το Μega μετά την 26/2/2018 ή θα διέκοπτε την λειτουργία του»;

Μega: Από την απάντηση του ΕΣΡ εξαρτάται η διάσωσή του

The post Μega: Από την απάντηση του ΕΣΡ εξαρτάται η διάσωσή του appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα