Μετά την απόσυρση του άρθρου 19, εγκρίθηκε επί της αρχής το σ/ν για τις επιχειρήσεις

22:54 28/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Στην απόσυρση του άρθρου 19 από το νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με την μορφή του κατεπείγοντος, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ως «φωτογραφική» χαρακτηρίσθηκε η διάταξη από κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενός νομοσχεδίου που η ψήφιση

του αποτελεί βήμα (με προαπαιτούμενα) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα αντιπολιτευτικά πυρά σκόπευσαν στο επίμαχο άρθρο 19 το οποίο ενώ αυστηροποιεί τις κυρώσεις για επιχειρηματίες οι οποίοι κατέθεσαν πλαστά ή ψευδή στοιχεία για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου τους στον αναπτυξιακό νόμο προβλέποντας την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης, εξαιρεί από τις ποινές αυτές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύπτουν νόμιμα την ίδια συμμετοχή και μπορούν να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης, ορίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση και συγκεκριμένα επιβάλλοντας είτε μερική παρακράτηση είτε μερική επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αν και αρχικά υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση αλλά ενιαία διοικητική προσέγγιση που υιοθετήθηκε με τον νέο αναπτυξιακό νόμο» στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι αποσύρει το άρθρο 19. «Επειδή βλέπω ότι μερικοί από την αντιπολίτευση θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, αποσύρω το άρθρο 19» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για το αν θα στηρίξει ή όχι το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Και αυτό γιατί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) άσκησε κριτική για ακόμα δυο διατάξεις του νομοσχεδίου. Αφενός, για το άρθρο 15 δήλωσε ότι καταργεί την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης «ηλεκτρονικού συστήματος διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προμετρημένων ποσοτήτων βιοκαυσίμων» στα βυτιοφόρα (GPS).

Keywords
Τυχαία Θέματα