Μήπως έχεις αρχίσει να βαριέσαι στη σχέση σου;

11:31 30/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Όταν μία σχέση είναι νέα, η καθημερινότητα είναι πάντα γεμάτη από ενθουσιασμό, προσμονή και πολλές φορές ένα γλυκό άγχος. Με τον καιρό και αφού γνωρίζουμε τον σύντροφό μας καλύτερα, η άνεση και η οικειότητα μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να αποκτούμε ένα συναίσθημα βεβαιότητας και ασφάλειας.

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που η πολλή σιγουριά μπορεί να προξενήσει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένουμε: ξαφνικά αισθανόμαστε ανικανοποίητες από τη σχέση μας και δυσαρεστημένες από την καθημερινότητά μας.

Κοινώς, βαριόμαστε.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι σημάδι πως ο σύντροφός μας δεν είναι τελικά ο ένας και μοναδικός; Φταίμε εμείς; Μήπως δεν ταιριάζουμε; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμφανίζονται στο προσκήνιο όταν μία ενθουσιώδης αρχικά σχέση καταλήγει να είναι βαρετή. Και αν όντως έχετε αρχίσει να αισθάνεστε λίγο υποτονικά στη σχέση σας, διαβάστε τις παρακάτω αιτίες και μάθετε σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή:

1. Ο συνηθέστερος λόγος που κάνει μία σχέση βαρετή είναι ότι είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας (ακόμη και οι δύο) έχετε αρχίσει να βαριέστε αυτή την εκδοχή του εαυτού σας. Ναι, κάνατε πολλές προσπάθειες για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, εκείνος έκανε τα πάντα για να σας κάνει ευτυχισμένη –και το πετύχαινε- όμως η σκληρή αλήθεια είναι πως πολλές φορές κάνουμε μία «προβολή» του εαυτού μας πάνω στον σύντροφό μας. Η αρχή μίας σχέσης συνήθως μας αποσπά από την καθημερινή ρουτίνα. Όταν όμως επαναπαυθούμε σε αυτή, το πιο πιθανό είναι πως επαναπαύονται και οι προσπάθειες που κάνουμε στο πλαίσιό της, χωρίς όμως να δίνουμε αυτό το δικαίωμα και από την άλλη πλευρά. Δεν αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένες από την ζωή μας και απαιτούμε από τον σύντροφό μας να μας κάνει να αισθανθούμε ολοκληρωμένες. Και φυσικά το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε αυτόν. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν τα ζευγάρια είναι πως η ευτυχία είναι μία διεργασία που προκύπτει καθαρά και μόνο από τον εαυτό μας. Αν δεν την κυνηγήσουμε από μόνοι μας ως άνθρωποι, κανένας δεν θα μπορέσει να μας την προσφέρει από μόνος του.

2. Ένας άλλος κοινός παράγοντας που οδηγεί στη δυσαρέσκεια και την πλήξη είναι η έλλειψη αυτοσεβασμού, αυτοεκτίμησης και αγάπης για τον εαυτό μας, πράγμα το οποίο μας εμποδίζει από το να αποδεχτούμε τις αληθινές πτυχές του χαρακτήρα μας. Όταν δεν έχουμε επίγνωση της αξίας μας και δεν αναγνωρίζουμε τα θετικά του εαυτού μας, κάνουμε συνεχώς συγκρίσεις με τον σύντροφό μας, ψάχνοντας να βρούμε σε αυτόν αυτά που νιώθουμε ότι μας λείπουν. Η ανασφάλεια και η επιδίωξη της αποδοχής από τον σύντροφό μας μπορούν να εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα καλής διάθεσης που δύναται να υπάρχουν μέσα σε μία σχέση, καθιστώντας και τα δύο μέλη ανικανοποίητα και απογοητευμένα. Και χωρίς αυτό να σημαίνει αποκλειστικά πως θα σας κάνει να βαριέστε ο ένας τον άλλον, οι πιθανότητες να αρχίσει να φεύγει η ένταση και το πάθος στη σχέση είναι πολύ μεγάλες.

3. Είναι αναπόφευκτο, όμως η καθημερινότητά μας μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν μία σχέση στη βαρεμάρα. Όλοι έχουμε επαναλαμβανόμενες συνήθειες, αναγκαίες και μη (δουλειά, χόμπι κλπ) με σκοπό να αποκτήσουμε ασφάλεια και σιγουριά στη ζωή μας και κυρίως για να είμαστε παραγωγικοί. Όλα τα μικρά καθημερινά πράγματα, στην αρχή μίας σχέσης θεωρούνται μικρές ανακαλύψεις των πτυχών του συντρόφου μας και συνήθως μας γοητεύουν. Τι γίνεται όμως όταν περάσει ο καιρός; Όταν έχουμε μάθει τα πάντα για τη ζωή του; Αρχίζουμε και τα αντιμετωπίζουμε σαν κάτι βαρετό και κουραστικό που γίνεται μόνο και μόνο επειδή πρέπει να γίνει και νιώθουμε πως δεν έχουμε να μάθουμε κάτι καινούργιο από αυτόν. Αυτό όμως είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, αφού ακόμη και μία στάσιμη κατάσταση –χωρίς να εννοούμε πως αυτή θα διαρκέσει για πολλά χρόνια…- μπορεί να προσφέρει πολλά στην εξέλιξη ενός ατόμου. Πώς θα διώξετε μακριά την πλήξη; Προσπαθήστε να βάλετε μικρές χρωματιστές πινελιές στην καθημερινότητά σας, συνεργατικά. Η συνεργασία μέσα σε μία σχέση είτε αυτή είναι επαγγελματική, είτε αφορά απλά τον τρόπο διασκέδασής σας όχι μόνο θα ανατρέψει τη μονοτονία αλλά θα σας φέρει και πιο κοντά. Δημιουργήστε νέες εμπειρίες, συζητήστε για νέα πράγματα, ταξιδέψτε και γνωρίστε ακόμη καλύτερα ο ένας τον άλλο. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον σε μία σχέση, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και το ενδιαφέρον για τον εαυτό μας.

4. Ο τελευταίος και πιο «ύπουλος» λόγος που μπορεί να προκαλεί πλήξη σε μία σχέση είναι τα σενάρια που φτιάχνουμε συνεχώς στο κεφάλι μας σχετικά με το πώς θα πρέπει να δείχνει μία τέλεια σχέση. Όταν ο σύντροφός μας κάνει κάτι εκτός σεναρίου, το επακόλουθο είναι να νιώθουμε δυσαρέσκεια με τη συμπεριφορά του. Τις περισσότερες φορές, τα σενάρια αυτά αποτελούν κατάλοιπα των κοινωνικών προτύπων και των βιωμάτων που έχουμε από την παιδική μας ηλικία, με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε πως όλα οι καταστάσεις εξελίσσονται με συγκεκριμένο τρόπο. Δυστυχώς όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι ρόλοι που ορίζουμε στη σχέση μας μπορεί να μην είναι οι κατάλληλοι, κάνοντας αυτή δυσλειτουργική και τον εαυτό μας αρνητικό ως προς αυτή. Πως θα αλλάξετε νοοτροπία; Επιλέξτε τον δικό σας τρόπο να βιώνετε τις καταστάσεις στη ζωή σας και πολύ περισσότερο στη σχέση σας, αφού αυτή είναι κάτι τελείως προσωπικό. Προσπαθήστε να ξαναγράψετε το σενάριο της σχέσης σας από την αρχή, προσθέτοντας λίγες σειρές κάθε φορά. Και κυρίως, δημιουργήστε το δικό σας σενάριο χωρίς να υιοθετείτε κάποιο έτοιμο.

Πηγή: bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα