Ντάρβας (Bruegel): Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα

16:04 9/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Καλές προοπτικές για την Ελλάδα «βλέπει» ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για την ανάπτυξη στη χώρα.

Ωστόσο, καθιστά ταυτόχρονα υπεύθυνη την τρόικα για τη «δραματική ύφεση» στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, υπήρξαν

δύο αιτίες για τη δραματική ύφεση στη χώρα, για τις οποίες την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές, αρχικά γιατί κατέστρωσαν το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με τελείως εξωπραγματικούς υπολογισμούς, και κατά δεύτερο, γιατί αρνήθηκαν το 2010 τη διαγραφή χρέους, οπότε όλοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.

Ο ίδιος στηρίζει τη μεγάλη αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στο γεγονός, ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, η χώρα έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και, ενώ, πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στην 112η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση. Επισημαίνει επίσης πως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο ευέλικτη από εκείνη της Γερμανίας.

Ο κ. Ντάρβας τονίζει στη συνέντευξή του ότι έχουν γίνει πολλά και ο ίδιος εκτιμά πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Τονίζει δε πως με αγωνία αναμένεται το τέλος του φθινοπώρου, οπότε οι πιστωτές έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων μπορεί να βοηθήσει. Οι οικονομολόγοι του Bruegel είχαν υπολογίσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι μια δεκαετής επιμήκυνση μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 15%. Όπως σημειώνει ο κ. Ντάρβας, όσο αργότερα είναι η αποπληρωμή τόσο αργότερα θα πρέπει η Αθήνα να δανείζεται στις αγορές για να εξυπηρετήσει το χρέος της κι αυτό βοηθά γιατί τα δάνεια στις αγορές είναι ακριβά για την Ελλάδα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια έξοδο από την κρίση, οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κατασκευάζουν αυτοκίνητα Mercedes, αλλά αρκεί να προσελκύουν στη χώρα τουρίστες, να παράγουν καλά τρόφιμα και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες για το εμπόριο, ενώ επισημαίνει ότι ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή και πως σημαντικό για την ανάπτυξη θα ήταν μια μεγαλύτερη φορολόγηση της περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα