Ο «μυστικός δείπνος» Καραμανλή-Μειμαράκη και οι «δελφίνοι» του Σαμαρά

15:00 13/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Πρώτα η είδηση και μετά τα διδάγματα του (όχι και τόσο μακρινού) παρελθόντος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν πήγε στο δείπνο που οργάνωσε η Μαριέτα Γιαννάκου με πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ, όχι γιατί ήθελε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο Eurogrpoup -óπως της είπε- αλλά επειδή προτίμησε άλλον συνδαιτημόνα. Έφαγε θαλασσινά με τον Κώστα Καραμανλή και συζήτησε μαζί του εκτενώς τα εσωτερικά της ΝΔ,

όπως γράφει το ΒΗΜΑ.

Το ίδιο βράδυ, λοιπόν, συζητούσαν το μέλλον του κόμματος δυο διαφορετικές παρέες -γεγονός που από μόνο του εγείρει, ουσιαστικά, θέμα αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά. Έστω και αν κανείς έως τώρα δεν το έχει θέσει δημόσια.

Ο πρώτος που μίλησε για αυτό ανοιχτά, αν και προσεκτικά, λέγοντας «αν ανοίξει το θέμα θα το συζητήσουμε», είναι (παραδόξως;) ο μόνος που συμμετέχει στη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ, με απόφαση του πρώην πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προφανώς επιθυμεί να είναι υποψήφιος αρχηγός…

Και η αδελφή του Ντόρα: Θα παραμερίσει; Ή θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας των αδελφών Μίλιμπαντ στο Εργατικό κόμμα της Βρετανίας;

Υποψήφιος θέλει να είναι και ο Νίκος Δένδιας, που κατάφερε να βγει μπροστά από τον Κυριάκο στη Β” Αθηνών.

Έτοιμος να κάνει το ίδιο είναι και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που φιλοδοξεί να εκφράσει τους καραμανλικούς.
Την ίδια ακριβώς φιλοδοξία έχει, όμως, και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να ξαναβρεί το χαμένο νήμα της Κεντροδεξιάς.

Και ο Μάκης Βορίδης, όμως, σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα, καθώς αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράσει τη συνέχεια της συντηρητικής ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Έτοιμος αισθάνεται και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βλέπει φουσκωμένα τα πανιά του, μετά το 71% που κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές.

Τέλος, στην «κούρσα» -αν ξεκινήσει, διότι ο αρχηγός της ΝΔ δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να παραιτηθεί- ίσως θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και την Όλγα Κεφαλογιάννη. Δεν είναι ότι τόσο το σκέφτεται σοβαρά η ίδια, όσο ότι το κουβεντιάζουν νεότεροι βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Και ο Μεϊμαράκης;
Θα παίξει το ρόλο που είχε διαδραματίσει ο Κώστας Λαλιώτης το 1996;
Θυμίζω ότι ούτε εκείνος είχε πάει στο περίφημο δείπνο, στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Την κρίσιμη ώρα, όμως, είχε ψηφίσει τον Κώστα Σημίτη για πρωθυπουργό.

Θέλει και ο Μεϊμαράκης να γίνει king maker ή μήπως θέλει να γίνει ο ίδιος «Βασιλιάς»;

Νομίζω ότι όλα θα κριθούν από τη στάση του Κώστα Καραμανλή. Αν αποφασίσει εκείνος να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, όλοι θα πάνε «πάσο».
Αν επιλέξει να περιμένει, αλλά πάψει να στηρίζει τον Σαμαρά, τότε ίσως ανοίξει το παιχνίδι της διαδοχής, και ίσως ο Μεϊμαράκης να δηλώσει «παρών».

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν σχεδόν 10 υποψήφιοι για τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει τον κατακερματισμό του χώρου. Αν δεν προηγηθεί έστω και στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ τους, πώς θα καταφέρουν να αλλάξουν σελίδα στη ΝΔ;

Keywords
Τυχαία Θέματα