Ο Σόιμπλε βρυχάται, ο Τσίπρας χτίζει συμμαχίες. Και η Ευρώπη;

10:45 20/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα του Εurogroup και θα καταλάβουμε αν η Γερμανία θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ή επιδιώκει να τη γονατίσει, ώστε να μη θιγεί το γόητρό της.
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει τις τελευταίες μέρες ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε -και έχει πει αθλιότητες που δεν δικαιολογoύνται

από τη θέση του- στόχος του είναι να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα σε άτακτη υποχώρηση. Και ταυτόχρονα να διαψεύσει, μιά για πάντα, την προσδοκία μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού για ύπαρξη εναλλακτικού -πέραν του μνημονίου- δρόμου.

Αν, πράγματι, ο Σόιμπλε τινάξει στον αέρα το σημερινό Eurogroup, πιθανότατα θα βρει απέναντί του σημαντικές δυνάμεις και πρόσωπα που εκφράζουν ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και αυτό, διότι η Αθήνα έχει προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις -στην πραγματικότητα, απλώς δε δέχθηκε να ζητήσει την παράταση όλου του Προγράμματος (δηλαδή και του μνημονίου) για όρους συμβολικούς. Έτσι κι αλλιώς, οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Οι υποχωρήσεις αυτές έχουν πείσει τους Γάλλους και τους Ιταλούς, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ-που πρωταγωνίστησε στο παρασκήνιο- ενώ έχουν «μαλακώσει» τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το τοπίο, λοιπόν, έχει αλλάξει.
Θα έχει αλλάξει στάση και ο Σόιμπλε μέχρι το απόγευμα; Μην ξεχνάμε ότι θα μεσολαβήσει και συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Αν, τελικά, οι Γερμανοί τορπιλίσουν τα πάντα, είναι προφανές ότι θα φέρουν και την ευθύνη των εξελίξεων, που πιθανώς θα είναι ανεξέλεγκτες. Σοβαρότατες για την Ελλάδα, αλλά και διόλου αμελητέες για την Ευρώπη.
Αν συμφωνήσουν, λύθηκε το πρόβλημά μας;
Όχι, βέβαια. Απλώς θα έχουμε περάσει τον πρώτο κάβο. Ακολουθεί ο δεύτερος και πιο δύσκολος, που έχει να κάνει με την ουσία των μέτρων που θα συμφωνηθούν για το Πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα να αποφύγει τη θηλειά που έβαζε στο λαιμό της κυβέρνησης Σαμαρά η τρόικα, απαιτώντας απελευθέρωση απολύσεων, νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τόσα άλλα;
Αυτό είναι το ζητούμενο. Και εκεί θα κριθούν όλα. Στο αν τα μέτρα του νέου Προγράμματος θα είναι μνημονιακού χαρακτήρα ή όχι.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβγεί σις αγορές και γίνει κανονική χώρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα