Οι αλληλέγγυοι καταγγέλουν την ΕΛΑΣ για εξευτελισμούς – Ανάγκασαν μια γυναίκα να γδυθεί

21:40 13/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Στην αντεπίθεση περνούν οι αλληλέγγυοι μετά τις συλλήψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εθελοντές από την περιοχή της Ειδομένης καταγγέλουν εξευτελιστική και βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των αστυνομικών αρχών την Τρίτη που πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση με προσαγωγές και συλλήψεις.

Με ανάρτηση σε μία εκ των σελίδων στο facebook μέσω των οποίων επικοινωνούν

οι εθελοντές που συνδράμουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ, τους κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ μια γυναίκα εθελόντρια εξαναγκάστηκε να γδυθεί.

Υποστηρίζουν ότι δεν υποκίνησαν με κανέναν τρόπο τις αντιδράσεις των προσφύγων ενώ, αναφορικά με το μαχαίρι που μετέτρεψε μία εκ των προσαγωγών σε σύλληψη, αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένα μικρό μαχαίρι που χρησιμοποιούσαν στο σερβίρισμα του τσαγιού στους πρόσφυγες του καταυλισμού της Ειδομένης.

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς, οι ανεξάρτητοι εθελοντές της ομάδας Shorba και άλλων ομάδων στην Ειδομένη δεν έχουμε υποκινήσει τις διαμαρτυρίες στους καταυλισμούς και αρνούμαστε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που μας επιρρίπτουν τα ΜΜΕ ότι είμαστε «δήθεν εθελοντές». Από τον Ιανουάριο, η ομάδα Shorba έχει μαγειρέψει περισσότερα από 500.000 γεύματα στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Τα ΜΜΕ και η αστυνομία κατηγορούν τους εθελοντές ότι υποκινούν τις διαμαρτυρίες οι οποίες από την αστυνομία της FYROM απαντήθηκαν με τρομακτική και αδιάκριτη βιαιότητα. Ως αποτέλεσμα οι εθελοντές δέχονται παρενοχλήσεις από την αστυνομία.

Χθες (12/04/2016) τρεις εθελοντές προσήχθησαν παράνομα ενώ κατευθυνόντουσαν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ειπώθηκε (από την πλευρά της αστυνομίας) ότι η προσαγωγή γίνεται για να γίνει ταυτοποίηση, κάτι όμως που γίνεται τακτικά στον χώρο του καταυλισμού.

Στον σταθμό της αστυνομίας στους Ευζώνους, χωρίς λόγο ή κάποια συγκεκριμένη υποψία, έγινε έλεγχος του αυτοκινήτου. Βρέθηκε ένα μικρό μαχαίρι το οποίο χρησιμοποιούμε για να κόψουμε το τζίντζερ με το οποίο συνοδεύουμε το τσάι που προφέρουμε στους πρόσφυγες.

Μια γυναίκα, μέλος της ομάδας μας, εξαναγάστηκε παράνομα να γδυθεί για να γίνει σωματική έρευνα, και πάλι χωρίς κάποια πρόφαση. Κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δέχτηκε χτυπήματα ενώ στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και οδηγήθηκε σε ένα άλλο δωμάτιο από τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι τον μεταχειρίστηκαν βίαια, κάτι που πακουγαν οι φίλοι του έξω από το δωμάτιο.

Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Κιλκίς και παραμένει υπό αστυνομική επιμέλεια τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί. Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για αυτή τη βίαιη κράτηση.»

Στη συνέχεια του μακροσκελούς κειμένου τους οι αλληλέγγυοι υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή για όσα κάνουν ενώ διαμένουν σε γειτονικά χωριά, έχοντας άριστες σχέσεις με τους κατοίκους. Θεωρούν ότι οι Έλληνες μόνοι τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, και γι΄αυτό, όπως αναφέρουν, πήραν την απόφαση να συνδράμουν με τη φυσική τους παρουσία. Στην Ειδομένη μαγειρεύουν και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Αρνούμενοι κατηγορηματικά ότι υποκινούν τους πρόσφυγες σε διαμαρτυρίες, αναφέρουν ότι οι ίδιοι εξηγούν ότι ο μόνος τρόπος για να μεταβούν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη είναι να υποβάλουν αίτηση ασύλου, η εξέταση του οποίου όμως είναι χρονοβόρα λόγω της ελληνική γραφειοκρατίας.

Αναφέρουν δε ότι γνωρίζουν ότι, λόγω της στάσης της ΕΕ στο προσφυγικό, η FYROM είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε βαθμού βία για να εμποδίσει τους πρόσφυγες – και γιαυτό δεν θα υποκινούσαν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους διαδηλώσεις.

Εκτιμούν δε ότι είναι τέτοιος ο εκνευρισμός στους κόλπους των προσφύγων από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, το κλείσιμο των συνόρων και την πολύμηνη παραμονή τους στην Ειδομένη που δεν χρειάζεται υποκίνηση για να ξεσπάσουν επεισόδια.

Τέλος αναφέρουν ότι, λόγω της πολιτικοποίησης που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα, η δικιά τους και άλλες ομάδες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ και της αστυνομίας. Αποφεύγουν να μιλούν στα ΜΜΕ γιατί δεν εμπιστεύονται τον τρόπο που θα μεταδόσουν την είδηση. Αντ΄αυτού επιλέγουν να δημοσιεύουν οι ίδιο φωτογραφίες και δελτία Τύπου.

Καταλήγουν σημειώνοντας ότι ευχαριστούν όλους όσοι, παρά το κλίμα ποινικοποίησης, εξακολουθούν να στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα