Οι γιαγιάδες στη Λισαβόνα ασχολούνται με… γκράφιτι! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

12:56 14/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι γιαγιάδες της Λισαβόνας είναι ανήσυχα πνεύματα και το δείχνουν στην πράξη! Με μπουκάλια σπρέι ανά χείρας, κυκλοφορούν στους δρόμους και δίνουν ζωή στους τοίχους της πόλης, δημιουργώντας ευφάνταστα γκράφιτι.

«Δεν ζωγραφίζω στους τοίχους κάθε μέρα. Πρέπει να έχω τη δύναμη να το κάνω. Τα μπουκάλια από σπρέι είναι βαριά γι΄αυτό είναι καλύτερα να έχω κάποιον φίλο μαζί για να με βοηθάει να τα κουβαλάω» λέει η 65χρονη συνταξιούχος γιατρός, Λουίζα Κορτεσάο που πλέον δημιουργεί έργα τέχνης στους δρόμους.

Στις περισσότερες πόλεις, η κ. Κορτεσάο θα κέρδιζε τον τίτλο της μεγαλύτερης (ηλικιακά)

καλλιτέχνιδας γκράφιτι, όχι όμως στη Λισαβόνα. Εδώ, ανήκει στην «Lata65», μια οργάνωση που λειτουργεί εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών που ενδιαφέρονται πραγματικά να ασχοληθούν με «την τέχνη του δρόμου». Το γηραιότερο μέλος της οργάνωσης είναι η 90χρονη Ισαούρα Σάντος Κόστα και μαζί με τις υπόλοιπες, είναι γνωστές ως «οι γιαγιάδες των γκράφιτι» .

Η οργάνωση «Lata65» είναι δημιούργημα της αρχιτέκτων Λάρα Σέιχο Ροντρίγκεζ, 36 ετών. Το 2011, άρχισε να οργανώνει ένα φεστιβάλ για την τέχνη του δρόμου και τότε διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Κάθε χρόνο, που τρέχαμε το φεστιβάλ, παρατηρούσα ότι ήταν οι ηλικιωμένοι, και όχι οι νεότεροι σε ηλικία, οι οποίοι ασχολούνταν πραγματικά», λέει η Σέιχο Ροντρίγκεζ. «Τότε συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα γκράφιτι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Ευτυχώς, η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει να ανησυχεί για τυχόν συλλήψεις από την αστυνομία. Οι τοίχοι που ζωγραφίζουν έχουν παραχωρηθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας.

« Η Λισαβόνα έχει γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο της τέχνης του δρόμου», λέει η υπεύθυνη του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κλόντια Σίλβα.

Η 76χρονη Άιντα Αλβες, στηρίζεται με τον έναν ώμο της στον τοίχο, ενώ παίρνει μια ανάσα. « ‘Εχει απίστευτη πλάκα» λέει και μαζί της συμφωνεί η Ολίντα Ροντρίγκεζ, 66 ετών, που στέκεται ακριβώς δίπλα της.

«Όσο πιο πολύ ζωγραφίζω, τόσο περισσότερο θέλω να ζωγραφίζω», σημειώνει. «Εμένα δεν μου άρεσαν τα γκράφιτι πριν. Πάντα πίστευα ότι ήταν μόνο για νεαρούς που ήθελαν να καταστρέφουν τους τοίχους. Τώρα όμως καταλαβαίνω την ιστορία πίσω από αυτό και τον τρόπο σκέψης, και εκτιμώ τους καλλιτέχνες περισσότερο».

Η 59χρονη Μαρία Μανουέλα Γκράτσα, είναι το νεότερο μέλος της ομάδας. Έχει ήδη κάνει σχέδια για το μέλλον. «Σίγουρα θα το ξανακάνω. Υπάρχει ένας τοίχος στη γειτονιά μου που θα ήθελα πολύ να ζωγραφίσω» λέει χαμογελώντας.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα