Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρώιμα συμπτώματα και όρια σακχάρου
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην “εξάπλωση” του διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έγινε επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών το 2006. Ο διαβήτης
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον διαβήτη, φθάνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς είναι τα γενέθλια του Frederic Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, πρώτος συνέλαβε την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα υψίστης σημασίας για τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του διαβήτη και βασικός της στόχος είναι να παραμείνει ο διαβήτης στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε διαβήτη; Τα περισσότερα πρόωρα συμπτώματα συνδέονται με υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της γλυκόζης, ένα είδος σακχάρου, στο αίμα σας.
Ο διαβήτης έχει αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην παρατηρήσετε εγκαίρως. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον διαβήτη τύπου-2. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τον έχουν, προτού να εκδηλώσουν προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια.
Με τον διαβήτη τύπου-1, τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά.
Διαβήτης: Κοινά συμπτώματα
Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν μερικά κοινά προειδοποιητικά σημάδια:
• Πείνα και κόπωση. Το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό που τρώτε σε γλυκόζη, την οποία τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν για ενέργεια. Αλλά τα κύτταρα σας χρειάζονται ινσουλίνη για να μεταβολίσουν την γλυκόζη. Αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή αν τα κύτταρα σας αντιστέκονται στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα σας, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και έτσι δεν έχετε ενέργεια. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο πεινασμένους και κουρασμένους από το συνηθισμένο.
• Αυξημένη συχνότητα ούρησης και δίψα. Ο μέσος άνθρωπος ουρεί 4-7 φορές μέσα σε 24 ώρες, αλλά οι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί να επισκεφτούν την τουαλέτα πολύ πιο συχνά. Γιατί; Κανονικά το σώμα απορροφά τη γλυκόζη καθώς περνά μέσα από τα νεφρά. Αλλά όταν ο διαβήτης αυξάνει το σάκχαροστο αίμα σας, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να το απορροφήσει όλο. Έτσι, προσπαθεί να το αποβάλλει μέσω των ούρων και το κάνει με αυξημένη συχνότητα.
• Ξηροστομία και φαγούρα στο δέρμα. Επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί υγρά για να παράγει τα ούρα, του μένει λιγότερη υγρασία για άλλα πράγματα. Ο διαβήτης θα κάνει ένα άτομο να είναι πιο αφυδατωμένο, να αισθάνεται το στόμα του ξηρό και να θέλει να πίνει περισσότερα υγρά, ενώ και το το δέρμα του θα είναι πιο ξηρό και θα του προκαλεί φαγούρα.
• Θολή όραση. Η αλλαγή των επιπέδων των υγρών στο σώμα μπορεί να κάνει τους φακούς στα μάτια να πρηστούν. Έτσι τα μάτια αλλάζουν σχήμα και χάνουν την ικανότητά τους να εστιάσουν.
Διαβήτης τύπου-1: Επιπλέον συμπτώματα
• Ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αν το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται από το φαγητό, θα αρχίσει να καίει μύες και λίπος για να την βρει. Έτσι μπορεί να χάσετε βάρος, ακόμη κι αν δεν έχετε αλλάξει τίποτα στην διατροφή σας.
• Ναυτία και έμετος. Όταν το σώμα καίει λίπος, δημιουργεί “κετόνες”. Αυτές μπορεί να συσσωρευθούν στο αίμα σε επικίνδυνα επίπεδα, κάτι που, ενδεχομένως, να εξελιχθεί σε μια απειλητική για τη ζωή του ατόμου κατάσταση, η οποία ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Οι κετόνες μπορεί να κάνουν το άτομο να αισθάνεται άρρωστο στο στομάχι.
Διαβήτης τύπου-2: Επιπλέον συμπτώματα
Αυτά τείνουν να εμφανίζονται αφότου το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα έχει παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Λοιμώξεις από ζυμομύκητες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με διαβήτη μπορούν να τις πάθουν. Οι ζυμομύκητες τρέφονται με γλυκόζη, οπότε ένα σώμα που την έχει σε αφθονία είναι πιο επιρρεπές σε αυτούς. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε ζεστό και ταυτόχρονα υγρό σημείο του δέρματος, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών, κάτω από τα στήθη και μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα.
• Αργή επούλωση πληγών, ή αμυχές στο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τη ροή του και οδηγούν σε βλάβη των νεύρων που καθιστά δύσκολο για το σώμα σας το να επουλωθούν οι πληγές.
• Πόνος και μούδιασμα στα πόδια, ή τα πέλματα. Αυτό είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων.
Σάκχαρο αίματος: Τα φυσιολογικά όρια για τους ενήλικες
Για όλα τα παραπάνω είναι σώφρον, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο στο αίμα, ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και να φροντίζουμε να παίρνουμε τακτικές μετρήσεις (τα άτομα με διαβήτη μπορεί να το κάνουν και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το κάνουν με τακτικές εξετάσεις αίματος).
Ο βασικός σκοπός της μέτρησης της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος είναι για να μας βοηθήσει στην πρόληψη της υπο- και της υπεργλυκαιμίας. Αν τα επίπεδα είναι σταθερά χαμηλά ή υψηλά, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανή θεραπεία με το γιατρό σας.
Δείτε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο αίματος για τα άτομα που είναι 20 χρόνων και πάνω:
• Σάκχαρο νηστείας: Κάτω από 100 mg/dL
• Πριν από το γεύμα: Μεταξύ 70 mg/dL και 130 mg/dL
• Μετά το γεύμα (1-2 ώρες): Κάτω από 180 mg/dL
• Πριν από σωματική άσκηση: Αν παίρνετε ινσουλίνη, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/dL
• Όταν πέφτετε για ύπνο: Μεταξύ 100 mg/dL και 140 mg/dL
Σημειώσεις:
• Κατά κανόνα μετράμε την φυσιολογική τιμή όταν δεν έχουμε φάει τίποτα (μόνο νερό) για τουλάχιστον 8 ώρες. Αυτή είναι η τιμή του σακχάρου νηστείας και δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τα 100 mg/dL.
• Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του 180 mg/dL ή κάτω του 50 mg/dL θεωρείται επικίνδυνη και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Πηγή: iatropedia.gr
The post Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρώιμα συμπτώματα και όρια σακχάρου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τον ξεφτίλισε: Το καυστικό σχόλιο του Αρκά για τις εξαγγελίες-εξπρές Τσίπρα
- Έκτακτο διάγγελμα Τσίπρα: Μοιράζει χριστουγεννιάτικο «μποναμά» 1,4 δισ. ευρώ
- Σοκ: Νεκρή σε τροχαίο πρώην Δήμαρχος και υποψήφια βουλευτής
- Γυναίκα ακολούθησε σκύλο για να δει που πήγαινε το φαγητό που του έδινε και πήρε ένα μεγάλο μάθημα ανθρωπιάς
- Σοκ: Νεκρη σε τροχαίο πρώην Δήμαρχος και υποψήφια βουλευτής
- Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα στον Άλιμο – 170 καταγγελίες από γονείς
- ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ποιός θα κερδίσει τις εκλογές της Κεντροαριστεράς
- Οι γιατροί της είπαν ότι το ένα από τα πρώιμα δίδυμα μωρά της πέθανε αλλά ο μικρός μαχητής άνοιξε τα μάτια και διάψευσε τους πάντες
- 15 διάσημες γυναίκες με καμπύλες που σου κόβουν την ανάσα!
- Ο Άκης Τσελέντης για τα σεισμικά ρήγματα στο Αιγαίο - ΒΙΝΤΕΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα στον Άλιμο – 170 καταγγελίες από γονείς
- Βομβαρδισμένο τοπίο η Κέρκυρα από την «Ευρυδίκη»
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρώιμα συμπτώματα και όρια σακχάρου
- Απίστευτο κάζο για την Ιταλία – Εκτός Μουντιάλ
- Επέστρεψε στο Survival ο Μπατίστα μετά την περιπέτεια υγείας του
- Επέστρεψε στο Survival ο Ντανιέλ μετά την περιπέτεια υγείας του
- Απίστευτες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Σύμη
- Βούτσης: Δεν νομοθετήσαμε πάντα όπως λέει το Σύνταγμα
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρώιμα συμπτώματα και όρια σακχάρου
- Επέστρεψε στο Survival ο Μπατίστα μετά την περιπέτεια υγείας του
- Επέστρεψε στο Survival ο Ντανιέλ μετά την περιπέτεια υγείας του
- Βούτσης: Δεν νομοθετήσαμε πάντα όπως λέει το Σύνταγμα
- Βομβαρδισμένο τοπίο η Κέρκυρα από την «Ευρυδίκη»
- Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα στον Άλιμο – 170 καταγγελίες από γονείς
- Απίστευτο κάζο για την Ιταλία – Εκτός Μουντιάλ
- Απίστευτες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Σύμη
- Καυστικός Αρκάς για το κοινωνικό μέρισμα του Τσίπρα
- Οι καναλάρχες στο Μαξίμου για τις άδειες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αποκαλύψεις από Ελεονώρα Μελέτη: Το όνομα του μωρού και τα κιλά της εγκυμοσύνης
- Δεν είναι η ιλαρά που σκοτώνει είναι η ηλιθιότητα. Κι αν πηγάζει από γονιό είναι ακόμα πιο επικίνδυνη
- Τεράστια Επιτυχία από τους Anonymous! Χάκαραν 10.000 sites με Παιδική Πoρvoγραφία και τα έσβησαν για ΠΑΝΤΑ από το Διαδίκτυο!
- Στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας θα μεταστεγαστεί το 2ο ΕΠΑΚ Κιλκίς
- Το αρχέγονο ρολόι που ορίζει τη ζωή μας
- Από 250 ευρώ ο μποναμάς Τσίπρας χάρη στο «ματωμένο» υπερπλεόνασμα
- «Ευρώπη της Άμυνας»: Τι είπαν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ
- Κόντρα για τα 50.000 ακίνητα της AirBnb
- Δεν συζητήθηκαν δύο επίκαιρες ερωτήσεις για την παιδεία
- Τεράστια χαμόγελα: Αυτά είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2018!