Πάιατ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη για την Ελλάδα
Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος τόνισε ότι αυτή «επιτεύχθηκε από δύο κυρίαρχες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα εύσημα για τη Συμφωνία αποδίδονται στον πρωθυπουργό Τσίπρα
Αναλυτικά ο κ. Πάιατ όσον αφορά στους επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κατ’ αρχάς, αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από δύο κυρίαρχες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα εύσημα για τη συμφωνία αποδίδονται στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, αμφότεροι επέδειξαν μεγάλο πολιτικό σθένος και όραμα. Θεωρώ, όπως είπα στη Θεσσαλονίκη, ότι αυτό το όραμα πρόκειται να αιτιολογηθεί από την ιστορία. Ήταν ενδιαφέρον για μένα ότι στην τελευταία μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη άκουσα πως ακόμη και στην εκεί επιχειρηματική κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση των ξεκάθαρων προνομίων που θα προκύψουν από την επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο έχει παραμείνει άλυτο για πολύ καιρό. Αλλά επίσης και κατά κύριο λόγο, την όλη συζήτηση που είχαμε στη Thessaloniki Summit με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, σχετικά με τις υποδομές, με την ολοκλήρωση των δικτύων αυτοκινητοδρόμων, των πετρελαιαγωγών, που όλα αυτά έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αφαίρεσε το ονοματολογικό ως το σημαντικό εμπόδιο για τη συνολικότερη θεώρηση της ελληνικής ηγεσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στο ρόλο που η Ελλάδα, και ειδικά το ρόλο που η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει ως κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι, μια πύλη για τον υπόλοιπο κόσμο για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, η Ελληνική Δημοκρατία λειτουργεί καλά και σέβομαι όσους έχουν διαφορετικές απόψεις. Θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας μέσω της ελληνικής πολιτικής διαδικασίας. Αλλά ελπίζω ότι οι πολιτικοί, αλλά και η κοινωνία, θα αναγνωρίσουν ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που κερδίζετε από αυτά που παραδίνετε στη Συμφωνία των Πρεσπών και οι ευκαιρίες που αυτή θα ανοίξει. Θα ήθελα ακόμη να πω -και αυτό μου ενισχύθηκε όταν ήμουν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη που υπάρχει για την Ελλάδα: η εικόνα για την Ελλάδα ως εταίρος ασφαλείας για τις ΗΠΑ, για το ΝΑΤΟ, η εικόνα του ρόλου που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στο να βοηθήσει να χτιστεί μια πιο σταθερή και ευημερούσα ευρύτερη περιοχή. Για τις ΗΠΑ, το να βλέπουμε τα Σκόπια να κινούνται γρήγορα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πτυχή της στρατηγικής μας για τη σταθεροποίηση της περιοχής ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κακής επιρροής από τη Ρωσία και να βοηθήσει ώστε να καταστεί σαφές πως η μοίρα όλων αυτών των χωρών είναι να βρίσκονται στη Δύση, στην Ευρώπη, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ενεργή πολιτική ηγεσία και σίγουρα η ηγετική ικανότητα την οποία επέδειξαν οι δύο πρωθυπουργοί υπήρξε καίρια. Θεωρώ ότι σημαντικά εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στους διαπραγματευτές: έχω μεγάλη εκτίμηση προς τον Μάθιου Νίμιτς, το διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπήρξε τόσο υπομονετικός τόσα χρόνια σε αυτή τη διαδικασία. Ο (τέως) ΥΠΕΞ Κοτζιάς έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να οραματιστεί την μορφή της συμφωνίας και πώς αυτή θα επιτυγχανόταν. Και γεγονός είναι ότι κοιτάζοντας πίσω στην διπλωματική μου καριέρα μπορώ να θυμηθώ πολλά περιστατικά αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε κάποια, περιλαμβανομένων και κάποιων εδώ, στη γειτονιά της Ελλάδας. Επομένως είναι σημαντικό και ιστορικά σημαντικό το να μπορούν χώρες να παίρνουν ένα ζήτημα που επί μακρόν βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως το ονοματολογικό, και να βρίσκουν μια οδό συμβιβασμού, ενός συμβιβασμού στον οποίο, όπως προείπα, οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά και έχουν την πεποίθηση ότι, μακροπρόθεσμα, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και των πολιτών τους».
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο ανέφερε: «Το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, προφανώς πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φάνον, μόλις βρέθηκε στη Λευκωσία φυσικά, και μετά συνέχισε. Και, πάλι, θα συνεχίσει επικεντρώνοντας στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Την αντιμετωπίζουμε ως μοναδική περιοχή» και συμπλήρωσε:
«Για το θέμα της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν συνεπείς εδώ και κάποιο διάστημα στη έκφραση της υποστήριξής μας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την δική της ΑΟΖ. Ελπίζουμε φυσικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα συνεχίσει να προχωρεί προς μία λύση που θα βασίζεται σε μία ζώνη δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στο μεταξύ υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους. Μίλησα όταν ήμουν στη Θεσσαλονίκη για τη σημασία διατήρησης μίας υπό έλεγχο ρητορικής και πιστεύω ως προς αυτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να διατηρήσει καθαρές διόδους επικοινωνίας με την Τουρκία, για να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διαφορών. Ως πρεσβευτής, η κατάσταση κατά τη γνώμη μου φαίνεται ότι βελτιώνεται σε σχέση με αυτό που ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν όλοι μας φυσικά ήταν κατανοητό ότι ανησυχούσαμε με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Και πιστεύω ότι θα θέλαμε να δούμε τον διάλογο, τη διπλωματία να επιστρέφουν τώρα εκεί όπου βρίσκονταν αμέσως μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν εδώ στην Αθήνα, για την οποία πιστεύω ότι όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία ιστορική επίσκεψη και άνοιξε ορισμένες σημαντικές συζητήσεις για την περαιτέρω πρόοδο στη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να επιτραπεί ένας διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα που θα επικεντρωθεί στις περιοχές των προφανών κοινών συμφερόντων: εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων. Αρα, εκεί ελπίζουμε ότι θα είναι το επίκεντρο του επόμενους μήνες. Αλλά στο μεταξύ, η πολιτική μας στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Όπως έχω πει, είχαμε τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φάνον στην Λευκωσία για να επαναλάβει αυτή τη θέση μόλις λίγες ημέρες πριν».
The post Πάιατ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη για την Ελλάδα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Χειρότερη πόλη παγκοσμίως για να βρει κάποιος δουλειά η Αθήνα - Ποια είναι η καλύτερη
- Την αποφυλάκιση της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού ζητούν οι συνάδελφοί της
- Το ΕΜΠ θα δίνει πτυχία με τη σφραγίδα του Columbia University
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα
- Βαμμένα μαλλιά: Ασυγχώρητα λάθη στο λούσιμο
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου – ΓΙΟΡΤΗ – Εισόδια Θεοτόκου
- Aπό το πρώτο γκρουπ η Ελλάδα έπεσε στο τέταρτο μέσα σε τέσσερα χρόνια
- Μιλάμε για κατάργηση και όχι αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις, ξεκαθάρισε ο Π. Μοσκοβισί
- Γάλλος τραπεζίτης κατηγορούμενος για τη Siemens δραπέτευσε, κόβοντας το βραχιολάκι του
- Μεταθέσεις: Λήγει αύριο η προθεσμία αιτήσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Aixmi
- Aπό το πρώτο γκρουπ η Ελλάδα έπεσε στο τέταρτο μέσα σε τέσσερα χρόνια
- Ικάρντι-Ντιμπάλα: Άνοιξαν λογαριασμό και αντικαθιστούν τον Μέσι
- Πάιατ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη για την Ελλάδα
- Ο Ολυμπιακός… σ(τρ)εληνιάστηκε
- ΕΔΕ για τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ μετά το πόρισμα για τον Ζακ
- Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος
- Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
- Μοσκοβισί: Οι συντάξεις δεν είναι προεκλογικό μπόνους
- Επέκταση πλειστηριασμών σε α’ κατοικία κάτω των 100.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Aixmi
- Πάιατ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αντίληψη για την Ελλάδα
- ΕΔΕ για τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ μετά το πόρισμα για τον Ζακ
- Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος
- Ικάρντι-Ντιμπάλα: Άνοιξαν λογαριασμό και αντικαθιστούν τον Μέσι
- Aπό το πρώτο γκρουπ η Ελλάδα έπεσε στο τέταρτο μέσα σε τέσσερα χρόνια
- Ο Ολυμπιακός… σ(τρ)εληνιάστηκε
- Μοσκοβισί: Οι συντάξεις δεν είναι προεκλογικό μπόνους
- Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
- Επέκταση πλειστηριασμών σε α’ κατοικία κάτω των 100.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΕΜΥ Καιρός – έκτακτο δελτίο: Που βρέχει σήμερα 21 Νομβρίου – γιορτή Εισόδια Θεοτόκου
- GNTM: Η Ξανθή μιλά για τα στρατόπεδα στο σπίτι και αποκαλύπτει ποιες την στραβοκοιτάνε!
- ΕΔΕ κατά αστυνομικών για τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου
- Κάνε γονείς να δεις καλό: Όλοι φοβούνται πως η Αλέκα τα «έχασε»…
- Θησαυρός ή… άνθρακας το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα;
- ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι θα δουν μείωση και πόσο
- Συγνώμη από τους Μητροπολίτες που χαρακτήρισε ακροδεξιούς ζήτησε η Ακριβοπούλου: «Είχα πυρετό»!
- Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003): Απροσκύνητος στην ψυχή και το πνεύμα!... (συνέντευξη: ΒΗ, ΘΛΑ, 1973)
- Γαβρόγλου: Το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας
- Ψήφισμα Κληρικολαϊκής Σύναξης Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου