Παυλόπουλος: Κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό

22:56 14/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως προς εκείνα τα κράτη-μέλη που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών δια του επιμερισμού των

βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του Ανθρωπισμού».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «δυστυχώς, σ’ αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις».

«Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «γι’ αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη, γιατί η χώρα του ανέλαβε την ευθύνη να υποδεχτεί ικανό αριθμό προσφύγων από την Συρία, κυρίως αρμενικής καταγωγής.

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει, με συνέπεια και καλή διάθεση, πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σ’ ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στους εν λόγω κανόνες συμπεριλαμβάνονται, εξ ορισμού, και όσοι είναι διατυπωμένοι σε Διεθνείς Συνθήκες που βρίσκονται ήδη σε ισχύ καθώς και οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών. Ιδίως δε στο προσφυγικό ζήτημα να προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις ελληνοαρμενικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «τους Έλληνες και τους Αρμενίους συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί φιλίας, οι οποίοι, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στους δύο λαούς».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς τους Έλληνες για το καταφύγιο που προσέφεραν πριν από περίπου 100 χρόνια στους προγόνους τους και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αρμενία συνδέονται με μακραίωνη ιστορία και φιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα