Πέντε αρχές για επίλυση του Ασφαλιστικού κατέθεσε στη Βουλή ο Γιαννίτσης

15:32 26/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης παρέστη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να καταθέσεις τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε το Ποτάμι.

Όπως είχε αναφέρει χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε διαβλέψει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε

σε σχέση με το Ασφαλιστικό και είχε προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες από ό,τι φάνηκε απευθύνονταν «εις ώτα μη ακουόντων».

«Το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», τόνισε στη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Γιαννίτσης.

«Το πιο θεμελιακό στοιχείο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης», είπε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό».

Μάλιστα ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του Ασφαλιστικού:

αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων,της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής τηςβιωσιμότητας και της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα

Ο κ. Γιαννίτσης στην εισήγηση του συνέδεσε πλήρως την κατάσταση του ασφαλιστικού με την κρίση. Υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009.

«Πάνω από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι «η κρίση του ασφαλιστικού έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους και στην οικονομία γενικότερα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όμως, όπως τόνισε, δεν εφαρμόζονται..

Keywords
Τυχαία Θέματα