Πιέζεται ασφυκτικά ο Σαμαράς να πάρει πρωτοβουλίες -Δε βγαίνει πρόεδρος έτσι

21:48 17/12/2014 - Πηγή: Aixmi

Ασφυκτική είναι,πλέον, η πίεση στον πρωθυπουργό -τόσο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και δικά του στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάνη- όσο και από αυτό καθεαυτό το φτωχό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής. Όλα δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, γι αυτό και όλοι του ζητούν να πάρει κάποια πρωτοβουλία ώστε να ξεμπλοκάρει την κατάσταση.

Η αλλαγή

προσώπου είναι το λιγότερο σημαντικό στην υπόθεση. Δεν είναι ο Σταύρος Δήμας το πρόβλημα, αλλά οι πολιτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει συναινετική εκλογή προέδρου και συμφωνία για ημερομηνία εκλογών -πρόταση που είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση.

Οκτώ βουλευτές -μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Λυκούδης- είχαν προτείνει συμφωνία των μεγάλων κομμάτων για ανάδειξη προέδρου και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών (ίσως τον Ιούνιο) -πρόταση που απέρριψε ο Σύριζα, αυτή τη φορά.

Η πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό τώρα είναι να αποδεχθεί δημοσίως το πλαίσιο αυτό. Δηλαδή, να οριστεί ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες (Ιούνιο ή Σεπτέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές) και να εκλεγεί τώρα πρόεδρος.

Σε μια τέτοια προοπτικά αποκλείεται να συμπράξει ο Σύριζα, που θέλει εκλογές εδώ και τώρα. Συνεπώς, οι δυνάμει σύμμαχοι θα μπορούσαν να είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αρκετοί ΔΗΜΑΡ ίτες και, ίσως, κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Βέβαια, οι οκτώ βουλευτές έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο τη σύμφωνη γνώμη και του Σύριζα στο σχέδιο αυτό… Ας μην το ξεχνάμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα