Πορτογαλία… Όχι και τόσο μεγάλος «θρίαμβος» των Συντηρητικών

12:20 12/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη, η Πορτογαλία βρίσκεται σε αναζήτηση σταθερής κυβέρνησης, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαινόταν στην αρχή ή όπως μερικοί θεωρούσαν.

Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τα τελικά αποτελέσματα, διαβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διάφορα δημοσιεύματα για τον «θρίαμβο» της Kεντροδεξιάς κυβέρνησης,σημείωσα σε ανάρτησή μου ότι επρόκειτο για πύρρειο νίκη των Συντηρητικών, οι οποίοι απώλεσαν σημαντικές δυνάμεις

και έχασαν την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ οι Σοσιαλιστές και τα αριστερά κόμματα σημείωσαν άνοδο.

Σε κάθε περίπτωση ο Κοέλιο ΔΕΝ είναι, πλέον, παντοδύναμος και υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει με τις ευλογίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ίσως θα περίμενε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σίλβα, μιλώντας στην τηλεόραση, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να «σταματήσουν τις αψιμαχίες» και «να αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις για το εθνικό συμφέρον» διότι η Πορτογαλία χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Η παρέμβαση του είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, όμως, ελλείψει πλειοψηφίας, ο ρόλος του είναι κομβικός , στο να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός συνασπισμού.

Αυτό που προτείνεται ως πλέον ενδεδειγμένη λύση, κυρίως από τους Συντηρητικούς ,είναι το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, το οποίο θα συνδυάζει τα δυο κόμματα της Δεξιάς και το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου μετά τις εκλογές τα τρία μεγαλύτερα κόμματα σχημάτισαν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Κοέλιο , φοβάται ότι η πολιτική αστάθεια θα εμποδίσει την Πορτογαλία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και των αγορών, ως εκ τούτου πιέζει στην κατεύθυνση του μεγάλου συνασπισμού.

Όσον αφορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η επιλογή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε προφανής.

Κι αυτό γιατί παρά την αύξηση των ποσοστών του κατά 4,5 μονάδες περίπου σε σύγκριση με το 2011, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε ο ηγέτης του, Αντόνιο Κόστα, τη στιγμή που τα συντηρητικό μπλοκ υπέστη κάθετη πτώση καθώς απώλεσε 12 μονάδες!

Μια πιθανή συμμαχία με τους Συντηρητικούς είναι πιθανόν να επιφέρει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διότι έτσι ίσως γίνει το άλλοθι για τις πολιτικές του Κοέλιο.

Ο διπλασιασμός δε των ποσοστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (κομμουνιστές και ιδιαίτερα Μπλόκο της Αριστεράς) αλλάζουν τους συσχετισμούς και τις πιθανές συμμαχίες.

Έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστεί σε ζητήματα όπως το φορολογικό, το κοινωνικό κράτος, τις συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συντηρητικοί είναι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό -κάτι που βρίσκει αντίθετους τους Σοσιαλιστές.

Αντίθετα το Σοσιαλιστικό κόμμα ζητάει μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, κάτι που απορρίπτουν οι Συντηρητικοί που προτιμούν λιγότερες εισφορές για τους εργοδότες και μόνο.

Διαφωνίες υπάρχουν και σε πολλά άλλα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση μια συμμαχία με τους Συντηρητικούς, που ως στόχο έχουν να συνεχίσουν με νέες σκληρές περικοπές, θα οδηγούσε σε συρρίκνωση τους Σοσιαλιστές, αφού θα ήταν αναντίστοιχο με το πρόγραμμά τους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας παίρνοντας μαθήματα και από τη χώρα μας, έχει αποφασίσει να μείνει πιστό στο πρόγραμμα και στις εξαγγελίες του χωρίς να προχωρήσει σε εκπτώσεις και συμβιβασμούς που θα κατέληγαν σε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

Έτσι απ΄ό,τι πληροφορούμαστε μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει να έρθει σε επαφή και με τα αριστερά κόμματα που θεωρεί και είναι σαφώς πιο συγγενή από τη δεξιά, συντηρητική παράταξη του Κοελιου.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα είναι ότι, σε αντίθεση με όσα πίστευαν στην αρχή μερικοί για το «θρίαμβο» της συντηρητικής παράταξης και των πολιτικών λιτότητας, η Πορτογαλία βρίσκεται σε αστάθεια και συνολικά οι Σοσιαλιστές και τα αριστερά κόμματα υπερψηφίστηκαν από τον λαό.

Ένας συνασπισμός των Σοσιαλιστών με τους αριστερούς εξακολουθεί να είναι εφικτός γιατί θα ήταν η πλειοψηφία, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει.

¨Όσο για τον μεγάλο συνασπισμό, είναι σχεδόν απίθανο οι Σοσιαλιστές να δεχτούν συνεργασία με τους Συντηρητικούς.

Ένα εύθραυστο πολιτικό σκηνικό προέκυψε μετά τις εκλογές, που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει.

Πάντως, οι πολιτικές λιτότητας δεν επιβραβεύθηκαν όσο νόμιζαν ή εύχονταν μερικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα