Πράξεις και όχι ευχές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό οι φορείς της Β. Ελλάδας

19:45 26/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Πραγματική οικονομία και ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι τα θέματα που «καίνε» τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και αυτά έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως του είπαν «είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε στην εποχή των πράξεων και να αφήσουμε στην άκρη τις ευχές και τις υποσχέσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό,

Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.

Μια πολιτική που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας ζήτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Το επιτελείο του ΣΒΒΕ τόνισε ότι η εξαγγελία της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» για την «Παραγωγική ανασυγκρότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη 2017 -2021» έχει παραμείνει «γράμμα κενό».

Στόχος της πρότασης του ΣΒΒΕ είναι η μεταποίηση έως το 2020 να εισφέρει 12% τουλάχιστον στον σχηματισμό του ΑΕΠ της Ελλάδας, από το 8,9% που εισφέρει σήμερα.

Το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, «ατμομηχανή» για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης, έθεσε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης.

Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι «πηγαίνουν σχετικά καλά» και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το ολοένα και εντεινόμενο σκηνικό με τα κατεβασμένα ρολά, σημάδι ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα ζητήματα που αφορούν τη μαύρη εργασία, τη λαθρεμπορία και το παρεμπόριο, είναι ορισμένα από τα θέματα που επισήμανε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί το ΕΒΕΘ, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και «πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους η ιδιωτικοποίησή του».

Την καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, καθώς και σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, συρρίκνωση του κράτους, εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, έθεσε το επιτελείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Keywords
Τυχαία Θέματα