Προσοχή: Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα λέει η Μέρκελ…

17:15 11/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Το κλίμα που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση Τσίπρα -Μέρκελ -Ολάντ, είναι πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει 9μηνη παράταση του (ήδη παραταθέντος) προηγούμενου μνημονίου, με χρηματοδοτική ενίσχυση από τους δανειστές και εγγύηση για ρύθμιση του χρέους.

Είναι, αλήθεια, έτσι; Ή μήπως η κυβέρνηση διαβάζει λάθος τα μηνύματα των ηγετών

της Ευρώπης;

Ας συγκρίνουμε τι είπαν δημοσίως Τσίπρας και Μέρκελ.

Τσίπρας: Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές. Και να προχωρήσουμε σε μια λύση, το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μιά λύση βιώσιμη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Μέρκελ: Στο κλείσιμο της συζήτησης υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει εντατικά τη δουλειά μαζί με τους θεσμούς, τις επόμενες μέρες, για να αποσαφηνιστούν -κατά το δυνατόν- όλα τα ανοιχτά ερωτήματα. Και ελπίζω ότι αυτό θα φέρει ουσιαστική πρόοδο. Όπως συχνά λέω, κάθε μέρα μετράει, αλλά όπως κατάλαβα από τη συζήτηση, υπάρχει η προθυμία να δουλέψουν με τους δουλέψουν με τους θεσμούς και αυτό να αξιοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός μιλά σε πρώτο πληθυντικό (αποφασίσαμε, να προχωρήσουμε, να δώσουμε) και αναφέρεται σε συμφωνία βιώσιμη και ρύθμιση του χρέους.

Η καγκελάριος μιλά σε τρίτο ενικό, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θα δουλέψει (και μάλιστα, εντατικά) με την τρόικα για να βρεθεί λύση. Και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός έδειξε προθυμία για αυτό.

Με δυο λόγια, άλλα λέει ο Τσίπρας, άλλα η Μέρκελ. Και είναι λογικό. Εκείνος αναζητεί συμβιβασμό, μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, και εκείνη απαιτεί εφαρμογή των εμμονών της τρόικας. Με πρώτο απ” όλα το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» -απαιτεί τη λήψη μέτρων ύψους περίπου τριών δισ ευρώ, δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί αυτό να κατέβει κατά 300 ή 400 εκατ ευρώ περίπου, αλλά μέχρι στιγμής προσκρούει σε τοίχο.

Συμπέρασμα: Υπάρχει δρόμος ακόμη για τη συμφωνία, αλλά και αν επιτευχθεί τελικά, θα περιέχει εξόχως επώδυνα μέτρα, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν από τους βουλευτές του Σύριζα. Πολύ περισσότερο αν η συμφωνία δεν περιέχει σαφή δέσμευση για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα