Ρέντζι – Γιούνκερ συμφωνούν: Η Ευρώπη ήπειρος των ψυχών και όχι των αριθμών

18:02 26/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Με ευρεία ταύτιση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

«Πιστεύουμε στην κοινωνική και πολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να διαθέτει και ψυχή», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία θα κάνει ό,τι της είναι δυνατόν για να ξαναγίνει η Ευρώπη μια πραγματική ήπειρος των ψυχών και όχι μια οικονομική αγορά».

Ο Ματτέο Ρέντσι τόνισε ότι συμμερίζεται τη θέση

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ατζέντα για την μετανάστευση, υπενθυμίζοντας ότι «η Ρώμη ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της για τα hotspots, ενώ άλλες χώρες δεν έπραξαν το ίδιο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλησε και πάλι να αναφέρει ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως μονόδρομος, μόνο όταν πρέπει να εκταμιεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να αγνοείται για το μετεναστευτικό».

Σε σχέση με την οικονομία, ο Ματτέο Ρέντσι δήλωσε ότι «η κυβέρνησή του συμμερίζεται την γραμμή της Κομισιόν για την ευελιξία» και στάθηκε σε δυο σημεία που θεωρεί ουσιαστικές καινοτομίες: το κείμενο της Επιτροπής Γιούνκερ του Ιανουαρίου 2015 για την ευελιξία, και τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ των επενδύσεων.

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει κύριο σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και όχι να γίνει ένα σύνολο ασφυκτικών κανόνων λιτότητας», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στους δημοσιογράφους προσέθεσε ότι «υπήρξε ευρεία ταύτιση απόψεων, με περισσότερα σημεία συμφωνίας απ΄ ό,τι μερικής διαφωνίας». «Η σύμπτωση αυτή απόψεων αφορά και το προσφυγικό», εξήγησε, τονίζοντας ότι «η Ιταλία, με την στάση της, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες».

«Εγώ δεν παραιτούμαι της προσπάθειας. Οι αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων πρέπει να βρουν εφαρμογή», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο «και στο οικονομικό πεδίο οι απόψεις της Ρώμης και τις Κομισιόν δεν απέχουν ιδιαίτερα».

Ο κ. Γιούνκερ στάθηκε στην ανάγκη δημοσιονομικής σταθεροποίησης, η οποία να πλαισιώνεται, όμως, από επενδύσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ερωτηθείς, δε, σχετικά με το κείμενο προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης που κατέθεσε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, το χαρακτήρισε «υψηλού, σαφέστατα, επιπέδου» και είπε ότι το θεωρεί «ένα συνολικό σχέδιο που δίδει θάρρος σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος τη; Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «έχουν εισαχθεί περιθώρια ευελιξίας τα οποία Ιταλία χρησιμοποιεί σημαντικά».

«Οι φραγμοί δεν λύνουν τα προβλήματα. Αυξάνουν, αντιθέτως, τα προβλήματα της Ευρώπης, ιδίως στον Νότο και στα Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας την πικρία του για το ότι κάποιες χώρες παρεκκλίνουν από την γραμμή της αλληλεγγύης και απευθύνοντας έκκληση ώστε «η λογική να κατακτήσει και πάλι την θέση που της πρέπει».

Ο Ματτέο Ρέντσι, τέλος, υπενθύμισε ότι «η Ιταλία διάβασε το μάθημά της με το παραπάνω και προχώρησε σε σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων». «Δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευελιξία, και πρέπει να ξέρουμε -όπως είπε και ο Ζαν Κλοντ- ότι η εμμονή στη λιτότητα είναι κάτι το βλακώδες», δήλωσε με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Επανάλαβε, πάντως, ότι η χώρα του σέβεται τους κανόνες και θα αρχίσει να μειώνει, από φέτος, το δημόσιο χρέος της.

Όσο για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «είναι μια πρόκληση η οποία αφορά όλους και όχι μια μόνον χώρα», ενώ αναφέρθηκε, με συγκινησιακή φόρτιση, στην ιστορία του μικρού Αϊλάν, του παιδιού από την Συρία που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να φτάσει με την οικογένειά του από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. «Δεν είναι, δυστυχώς, το μόνο παιδί που χάνει την ζωή του, πολλά άλλα συνεχίζουν να πεθαίνουν. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ένα κύριο σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, ώστε να αποφεύγονται οι τραγωδίες αυτές», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα