Σχίσμα στην κοινωνία – Ανεβαίνει μόνο η Ακροδεξιά

12:36 20/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Οξύτατη κοινωνική πόλωση και πολιτική ρευστότητα

·        Οξύτατη πόλωση μέσα στην κοινωνία, που δείχνει κατακερματισμένη, με μεγάλη απογοήτευση, και θυμό απέναντι σε βασικούς πυλώνες του συστήματος, καταγράφει η έρευνα της GPO.

·        Περίπου το 1/3 φαίνεται να ελπίζει και να προσδοκά τη διέξοδο απ’ την κρίση, στο δρόμο που διαβαίνει η τρικομματική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα μειώνεται αισθητά – αν και παραμένει πλειοψηφία – το ποσοστό που θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα

να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη.

·        Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται πλέον να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και μέσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται 14% του συνόλου που είναι σε απόγνωση. Είναι συγκλονιστικό όταν το βιώνεις δίπλα σου και μέσα στην οικογένεια σου, είναι συγκλονιστικό ακόμη και σαν στατιστική απογραφή.

·        Οι  πολιτικοί συσχετισμοί συνεχίζουν να είναι σε μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι πολίτες είναι έντονα αποστασιοποιημένοι απ’ το πολιτικό σύστημα. Όλα τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου είναι με μικρότερα ποσοστά απ’ τις βουλευτικές  εκλογές, εκτός απ’ την Χρυσή Αυγή που ανεβαίνει, παρά το γεγονός ότι το 90% τη χαρακτηρίζει ακραίο κόμμα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα πτώσης στην πρόθεση ψήφου το έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Για τη  ΝΔ το πρόβλημα ισορροπείται σχετικά απ’ την αρκετά ισχυρή εικόνα του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αν πάρει κανείς υπ’ όψη του και το πόσο δύσκολη περίοδο διανύουμε με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν .

Το ΠΑΣΟΚ και ο Ε. Βενιζέλος δεν έχουν βρει ακόμη έναν σταθερό δρόμο προσδιορισμού της ταυτότητάς τους στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στη μνημονιακή εποχή της τρικομματικής κυβέρνησης και αναμφίβολα δοκιμάζονται. Οι πολίτες όμως πιστεύουν στην ύπαρξη του πολιτικού χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 62,6%. Συνεπώς  στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, εφόσον συγκροτηθούν σταθερότερες πολιτικές επιλογές, μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική, με περισσότερη συλλογικότητα.

·        Η κοινωνία επίσης αντιλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι η λύση δεν είναι οι εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που της ζητά δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι στην εποχή μας δεν είναι κυρίαρχος ο διαχωρισμός Αριστερά – Δεξιά. Ισχυρό ρόλο παίζει η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο – αντιμνημόνιο και η διαχωριστική γραμμή κυβέρνησης– αντιπολίτευσης. Η αντιμνημονιακή ρητορική μιας αριστερής δύναμης όταν δοκιμαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο θα κριθεί πολύ αυστηρά απ’ τις πράξεις. Μια ματιά να ρίξει κανείς τι περνά η Αριστερά στην Κύπρο αυτό το χρονικό διάστημα, που η ζωή τα ‘φερε να έχει την κυβέρνηση στα χέρια της, θα καταλάβει πολλά.

*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO.

Keywords
Τυχαία Θέματα