Σε καθεστώς σκλαβιάς 46 εκατομμύρια άνθρωποι – Θλιβερές πρωτιές για Ινδία και Βόρεια Κορέα

20:43 31/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Σχεδόν 46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς σκλαβιάς παγκοσμίως. Τα στοιχεία προέρχονται από τον τρίτο Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index), που παρουσιάστηκε την Τρίτη με τη βοήθεια του Αυστραλού ηθοποιού Ράσελ Κρόου.

Ο υψηλότερος απόλυτος αριθμός καταγράφεται στην Ινδία, αλλά τη μεγαλύτερη εξάπλωση του φαινομένου να καταγράφεται στη Βόρεια Κορέα.

Η λίστα καταρτίζεται από την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation και σε αυτήν εκτιμάται

πως ο αριθμός των ανθρώπων που γεννιούνται σκλάβοι, γίνονται αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς, είναι παγιδευμένοι σε σκλαβιά ή καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών κ.λπ., είναι σημαντικά αυξημένος, στα 45,8 εκατομμύρια πρόσωπα, από 35,8 το 2014.

Ο ιδρυτής του ιδρύματος Walk Free εξέφρασε ανησυχία ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης των εκτοπισμών και της μετανάστευσης, καθώς οι εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις μορφές σκλαβιάς.

Ο Ράσελ Κρόου αναφέρθηκε στο μαρτύριο ανθρώπων «που είναι αβοήθητοι, που είναι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο απόγνωσης και εξευτελισμού, που δεν έχουν καμιά επιλογή και καμιά ελπίδα». Όπως είπε «ως ηθοποιός συχνά ο ρόλος μου είναι να ερμηνεύσω ακατέργαστα ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις ζωές των ανθρώπων που αντανακλώνται σε αυτή την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα».

Κρούσματα δουλείας βρέθηκαν και στις 167 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο ευρετήριο. Στην Ινδία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς: 18,35 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα τον Δείκτη του 2016 στην Ασία, η οποία προσφέρει ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για την παραγωγή ρούχων, τροφίμων, τεχνολογικών προϊόντων κ.λπ., βρίσκονται τα δύο τρίτα των ανθρώπων που τελούν υπό καθεστώς σκλαβιάς παγκοσμίως. Το 58% του συνόλου ζουν σε πέντε χώρες: την Ινδία, την Κίνα (3,39 εκατ.), το Πακιστάν (2,13 εκατ.), το Μπανγκλαντές (1,53 εκατ.) και το Ουζμπεκιστάν (1,23). Οι χώρες με την υψηλότερη πληθυσμιακή αναλογία είναι η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν (3,67%) και η Καμπότζη (1,65%).

Σύμφωνα με το Global Slavery Index εξάλλου, οι χώρες που αναλαμβάνουν τις ασθενέστερες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Ερυθραία, η Ισημερινή Γουινέα και το Χονγκ Κονγκ.

Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα