Σήριαλ ΕΤΕ: Η κυβέρνηση «δείχνει την πόρτα εξόδου» στον Φραγκιαδάκη

16:22 11/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Κυβερνητικη δυσφορία και νέες εξελίξεις προοιωνίζονται στην Εθνική Τράπεζα καθώς οδηγείται στην παραίτηση ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Η δυσφορία της κυβέρνησης για το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας που εκφράστηκε τόσο μέσω του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη όσο και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη

Τζανακόπουλου έγκειται στο γεγονός πως, όπως ανφέρουν πηγές, αγνοήθηκε το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες χρεώνονται δύο ανώτερα στελέχη της Εθνικής για ανικανότητα και «συμμαχίες» με τον κ. Φραγκιαδακη.

Νέος πρόεδρος του δ.σ. της ΕΤΕ επελέγη τελικά πριν από δύο μέρες ο Παναγιώτης Θωμόπουλος παρά την πρόταση του ΤΧΣ για τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Τζανακόπουλος για ΕΤΕ: Δεν μπορεί να αγνοεί το βασικό της μέτοχο
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς αναφορικά με την κόντρα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ για την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής και για το εάν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί, καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν ωφελεί τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο».

«Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χθες είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Κατά τη συνάντηση τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να είπε στον κ. Φραγκιαδάκη ότι «σε περίπτωση που το 40% της Εθνικής Τράπεζας ανήκε σε ιδιώτη μέτοχο και όχι στο ΤΧΣ, το ΔΣ της Τράπεζας, μετά τις ενέργειές του, είναι αμφίβολο αν θα παρέμενε στη θέση του».

Στη συνέχεια ενδεικτικό της ενόχλησης της κυβέρνησης για τον κ.Φραγκιαδάκη είναι η ανακοίνωση του κ.Δραγασάκη, με την οποία ουσιαστικά δείχνει την πόρτα της εξόδου στον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης κάνει λόγο για «ρήγμα» ανάμεσα στη διοίκηση της Εθνικής και το ΤΧΣ το οποίο η διοίκηση της Εθνικής «είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει» και ζητεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα, με αποτέλεσμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μια διέξοδος να είναι η παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη για να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα το τελευταίο διάστημα ακυρώνουν ολόκληρη τη λογική του συστήματος διακυβέρνησης των τραπεζών που έχει δημιουργηθεί, υπό την εποπτεία του ΤΧΣ, καθώς δεν έχει νόημα να διαμορφωθεί τελικά ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν έχει την εμπιστοσύνη του επόπτη και μάλιστα μέσα από προβληματικές διαδικασίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης έχει ως εξής:
«Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον».

Keywords
Τυχαία Θέματα