«Συναγερμός» για τον Έλληνα που κινδυνεύει στο Μπουρούντι

20:22 29/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Η ζωή του Έλληνα πολίτη Σπύρου Χαγκαμπιμάνα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το δικτατορικό καθεστώς στο Μπουρούντι στην Αφρική τον συνέλαβε στις 27 Ιουνίου, όταν αρνήθηκε ως συνταγματάρχης της αστυνομίας να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Έκτοτε, έχει υποστεί φρικτά βασανιστήρια και κρατείται παράνομα, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει δικαστεί, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Όλα ξεκίνησαν όταν

ο πρόεδρος της χώρας έκανε πραξικόπημα.

Το Μπουρούντι βυθίστηκε στο χάος και στους δρόμους ξεχύθηκαν χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, το οποίο απάντησε με πολιτικές διώξεις και δολοφονίες.

Ο Σπύρος έλαβε εντολή να ανοίξει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών και να καταστείλει βίαια τις εξεγέρσεις. Αψήφισε τις εντολές και έγινε μισητός εχθρός του καθεστώτος.

Όταν συνελήφθη δεν προέβαλε αντίσταση και είχε διώξει τη φρουρά του για να μην κινδυνεύσει. Στα κρατητήρια της προεδρικής αστυνομίας βασανίστηκε για δέκα ημέρες, αλλά δεν υπέκυψε.

Έχουν περάσει 23 ημέρες από τότε που η εφημερίδα «Έθνος» έφερε στο φως την υπόθεση του Σπύρου, αλλά οι ελληνικές Αρχές κινούνται αργά.

Τη φροντίδα της γυναίκας του Οσάνα και του γιου του, έχουν αναλάβει φίλοι και συγγενείς του Σπύρου.

Η Οσάνα λέει ότι, οι πληροφορίες από το Μπουρούντι είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς οι εξοντώσεις παίρνουν τη μορφή γενοκτονίας.

Οι δικηγόροι του Σπύρου στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, κλιμακώνουν τη διεθνή δικαστική παρέμβαση.

Αναμένεται να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Αλλά, το καθεστώς αρνείται τώρα τη δικαστική διερεύνηση.

Η είδηση της παράνομης φυλάκισης του Σπύρου προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από συμφοιτητές του στη Νομική και φίλους του από την ΑΣΟΕΕ. Στα social media έχει δημιουργηθεί η σελίδα Free Spiros Richard Hagabimana, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη. Μεταξύ αυτών ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τον γνώριζαν από την ΑΣΟΕΕ, όπου εργαζόταν ο Σπύρος στη Βιβλβιοθήκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα