Συνδέεται με τον ISIS ο 51χρονος που συνελήφθη στον Αποκόρωνα;

19:48 20/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο εντοπισμός από τις βελγικές αρχές ενός 40χρονου Σύρου με το όνομα Άραμ Αλμποκάι στις 25 Ιανουαρίου 2015 να φωτογραφίζει εκκλησίες, κτίρια και τουριστικά αξιοθέατα (ανάμεσά τους και ένα μεγάλο κάστρο) στην περιοχή Λάαρνε, κοντά στη Γάνδη, αποτέλεσε το έναυσμα της έρευνας των βελγικών και γαλλικών αρχών που οδήγησε στην εξάρθρωση δικτύου διακίνησης παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους και τζιχαντιστές που προχώρησαν σε αιματηρές επιθέσεις.

Τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων φέρεται να είχαν τηλεφωνικές επαφές και με μέλη του

«πυρήνα» του ISIS που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αλλά και το Παρίσι.

Κεντρικό μέλος του δικτύου φέρεται να ήταν o 51χρονος Σύρος που διέμενε τα τελευταία 15 χρόνια στον Αποκόρωνα Χανίων και ήταν ιδιοκτήτης μικρού καφέ-μπαρ, γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο 51χρονος, που συνελήφθη προ μερικών ημερών από την Ασφάλεια Χανίων, είχε τραυματισθεί σε παλαιότερες μάχες στη Μέση Ανατολή ενώ φέρεται να φιλοξενούσε στην πολυτελή κατοικία του στα Χανιά αλλοδαπούς που πιθανόν είχαν σχέσεις με τον ISIS.

Συνολικά από την έρευνα, με την κωδική ονόμασία «Genkhove», που διεξήγε η Εισαγγελία της ανατολικής Φλάνδρας συνελήφθησαν οκτώ άτομα στο Βέλγιο (στις πόλεις Γάνδη, Βέτερεν, Ντάιντσε, Αμβέρσα, Τερμόντ και Φλεμάλ), ένα στη Γαλλία και ο 51χρονος Σύρος στην Κρήτη.

Οι βελγικές αρχές, που χαρακτήρισαν αυτό το δίκτυο ως το «κύκλωμα της Γάνδης», αναφέρουν ότι αρχικά υπήρχε επαφή με πρόσφυγες στη Συρία. Αφότου έφθαναν στην Τουρκία με δικά τους μέσα, τους παραλάμβανε ένα μέλος της «συμμορίας» και τους επιβίβαζε σε λαστιχένιες βάρκες για να προσεγγίσουν ελληνικό νησί. Οι πρόσφυγες μεταφέρονταν στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Κρήτη, όπου οι διακινητές τους παρείχαν στέγη και τους εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα τα οποία τους επέτρεπαν να μεταβούν αεροπορικώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γαλλία.

Έναυσμα της έρευνας ήταν η δραστηριότητα του προαναφερόμενου 40χρονου, ο οποίος είχε κινήσει και παλαιότερα υποψίες όταν είχε εισέλθει στις 24 Φεβρουαρίου 2014 στο Βέλγιο με άλλο άτομο αραβικής καταγωγής, που έφερε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο τελευταίος ανέφερε ότι είχε δώσει 4.000 ευρώ στον συνταξιδιώτη του για να εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ακολούθησαν οι ύποπτες φωτογραφήσεις στο βελγικό κάστρο το 2015, ενώ οι υποψίες πολλαπλασιάστηκαν όταν πρόσφατα στο κινητό τηλέφωνο εμπλεκομένων στις βομβιστικές επιθέσεις εντοπίστηκαν κλήσεις του. Ο 51χρονος στην Κρήτη φέρεται να είχε συχνές τηλεφωνικές επαφές με τον Αλμποκάι ενώ συνελήφθησαν και άτομα που αναφέρεται ότι είχαν επαφές μαζί του.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα