Θεραπεύουν διαβήτη τύπου 1 με τη «μέθοδο Ντόλι»

18:08 29/4/2014 - Πηγή: Aixmi

Στην μετατροπή δερματικών κυττάρων σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε κύτταρα παγκρέατος για την παραγωγή ινσουλίνης, προχώρησαν αμερικανοί επιστήμονες, ενώ πλέον στοχεύουν στην μεταμόσχευση των κυττάρων αυτών σε πάσχοντες από διαβήτη για τη θεραπεία της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της επιθεώρησης Nature, ενδεχομένως στο μέλλον η αναγεννητική ιατρική να συντελέσει στην εξατομικευμένη θεραπεία του διαβήτη αλλά και άλλων παθήσεων (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον

και η σκλήρυνση κατά πλάκας), χωρίς τον κίνδυνο της απόρριψης από τον οργανισμό, αφού ως βάση θα χρησιμοποιούνται κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή.

Οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας, μέχρι τα επιτεύγματα της αναγεννητικής ιατρικής να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή κλινική πράξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Έγκλι του Stem Cell Foundation της Νέας Υόρκης και τον δρα Μαρκ Σάουερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δημιούργησαν τα βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον πυρήνα δερματικών κυττάρων (και άρα το DNA) μιας 32χρονης γυναίκας, που έπασχε από διαβήτη τύπου 1, από την ηλικία των δέκα ετών. Στη συνέχεια, πέτυχαν να διαφοροποιήσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα ώστε να εξελιχθούν σε ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα παγκρέατος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε δημιουργία βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα ήταν τον Μάιο του 2013, από ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Όρεγκον, με επικεφαλής τον δρα Σουκράτ Μιταλίποφ. Επίσης, στις 17 Απριλίου 2014, ομάδα επιστημόνων από την Κορέα ανακοίνωσε μέσω της επιθεώρησης «Cell Stem Cell» ότι δημιούργησε βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας πυρήνες δερματικών κυττάρων από δύο υγιείς άνδρες, ηλικίας 35 και 75 ετών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ίδια τεχνική είναι δυνατό να εφαρμοστεί και με κύτταρα ενηλίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα