Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

15:34 12/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Το στρατηγικό σχέδιο για την Υγεία καταθέτει το ΠΑΣΟΚ θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες και την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι. «Το κίνημα διαθέτει σημαντικά αποθέματα εμπειρίας και γνώσης τα οποία προκύπτουν από το σχεδιασμό της ριζικής τομής του ΕΣΥ. Παρά τις δυσλειτουργίες ή ελλείψεις που προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου και διογκώθηκαν από την οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ

άλλαξε το τοπίο στην Υγεία με αυτή τη μεταρρύθμιση», αναφέρει η επιστημονική ομάδα που εκπόνησε το συγκεκριμένο σχέδιο.

Aναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ:

1. Διαμόρφωση εθνικής πολιτικής υγείας διακομματικής στήριξης. Σχεδιασμός των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών – βέλτιστη κατανομή πόρων – ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για κάθε Έλληνα πολίτη (με βάση και τους στόχους της ΕΕ για το 2020) είναι το τρίπτυχο για τη νέα Δημόσια Υγεία. Δημόσια χρηματοδότηση, ενίσχυση της δημόσιας παροχής, συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής, με κανόνες για όλους.

2. Ολοκλήρωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παροχή υπηρεσιών από τον οικογενειακό γιατρό στα 350 Κέντρα Υγείας και σε κάθε δήμο της χώρας.

3. Αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του, ώστε να εξελιχθεί στον κύριο οργανισμό κοινωνικής και δημόσιας ασφάλισης υγείας. Αποτελεσματική συγκέντρωση εισφορών και επιχορηγήσεων μέσω της φορολογίας, σε ένα ενιαίο σύστημα (6% του ΑΕΠ), για τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αναδιαμόρφωση της συμμετοχής με βάση το εισόδημα και με ενιαίες εισφορές.

4. Αναδιοργάνωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης (ΕΚΑΒ-ΤΕΠ-Εφημερίες) με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και δημιουργία σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης στα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ΕΣΥ, μέσα από αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

5. Ενίσχυση των πολιτικών πρόσληψης της υγείας μέσω της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βάση την πρόληψη της υγείας των πολιτών, μέσω του οικογενειακού γιατρού και τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

6. Πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε άνεργους και ανασφάλιστους για την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

7. Αντιμετώπιση της ανεργίας των γιατρών, την ιατρική μετανάστευση και τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ μέσω της πλήρωσης όλων των κενών θέσεων και επαναπατρισμού των υγειονομικών στελεχών.

8. Στήριξη των άγονων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Οικονομικά κίνητρα, επιστημονικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια για κατάληψη των θέσεων υγειονομικού προσωπικού στις περιοχές αυτές.

9. Αξιολόγηση όλων των στελεχών της Υγείας – Συνεχής ιατρική εκπαίδευση με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων της επιστήμης.

10. Ενίσχυση του χώρου του φαρμάκου με προώθηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στην παραγωγή γεννόσημων και άλλων σκευασμάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Τα φυσικά καλλυντικά υψηλής ποιότητας και τα αρωματικά φυτά που είναι βασικός πλούτος της ελληνικής χλωρίδας είναι επίσης πεδία μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα