Τσακαλώτος: Η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση έχει σχεδόν κλείσει

17:35 8/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Αλλαγή κλίματος, που θα ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές, θα είναι δυνατό να προκαλέσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, στην πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «αυτή σχεδόν τελειώσει» και οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρές και για το 2017 και για το 2018 και

άρα δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα.

Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ να ψηφιστούν σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος, όχι μόνο επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι τα απορρίπτει, αλλά και ζήτησε από τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι και αυτά δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουν έτσι και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην τελική αυτή φάση της διαπραγμάτευσης.

«Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, ώστε να πω ότι αυτή είναι η θέση της Βουλής, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε να μην δίνεται η αίσθηση του δράματος στη διαπραγμάτευση, γιατί «πάντα έτσι φτάνουμε όταν κλείνουν αξιολογήσεις. Πάντα όλοι οι παίκτες δεν αποκαλύπτουν την τελευταία τους θέση και αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες για την διαπραγμάτευση αυτή».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

«Είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα» και αυτό διότι, όπως περιέγραψε, «διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο».

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι εξαίρεση από τα προαναφερθέντα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «είναι οριστική, αυτά είναι τα μέτρα και αρχίζουν από εδώ και πέρα».

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για όλα τα σκέλη της απόφασης και αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, στις μειώσεις των επιτοκίων και σε κάποια κέρδη από λύση για την επαναγορά των ομολόγων που έγινε το 2011, 2012. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι όχι μόνο κάθε μέτρο ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί αθροιστικά, αποφέρουν σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα, διότι μειώνεται πλέον το ρίσκο του ελληνικού χρέους.

«Όταν λέει ο ESM ότι προβλέπει ως το 2060 μια μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ 22%, το 3,6% προέρχεται από την ομαλοποίηση, το 15% από τη μείωση των επιτοκίων, το 0,3% για την αλλαγή σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων και 2,6% προέρχεται από τη γενική μείωση του ρίσκου που συσχετίζεται με τα πρώτα τρία μέτρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για όσους αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα δεν είναι εμφανή, παρά μόνο στον πολύ μακρινό ορίζοντα, ο υπουργός είπε ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά».

Η επίδραση των μέτρων, είπε, θα έχει φτάσει 9,1% το 2040, 16,3% το 2050 και 21,8 το 2060 και αυτό είναι το αποτέλεσμα μόνο των βραχυπρόθεσμων μέτρων. «Το πρόβλημα χρέους είναι ακριβώς ένα πρόβλημα διάρκειας και το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, γιατί «αυτό που λένε οι αγορές είναι πως αν είναι ομαλή η πληρωμή και αν γίνει αυτό που έχουν υποσχεθεί οι πιστωτές τον Μάϊο, με μέτρα στοχευμένα και με βάση τις ανάγκες της οικονομίας, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα».

«Αν δούνε, δηλαδή, ότι είναι πιο βιώσιμο το χρέος- που είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- αυτό δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια, ότι δεν θα υπάρχουν κορυφές που δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν, ότι σε κάθε περίπτωση οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από το 15% για πάρα πολλά χρόνια και ενώ είναι ανοιχτή η συζήτηση πότε μπορεί να πάει στο 20%, τότε αυτό θα επηρεάσει».

Για το πώς φτάσαμε μέχρι την απόφαση της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει και υπογραμμίσει στους πιστωτές την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια και ένας καθαρός διάδρομος, για να ξέρουν και οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος, τέτοια ώστε να μπορούν να επενδύσουν χωρίς να έχουν εκπλήξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα