Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαϊκίστικο κόμμα

09:35 10/3/2015 - Πηγή: Aixmi

«Κανένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός πλαισίου ακραίας ύφεσης και φτώχειας και της αβεβαιότητας και του φόβου που προκαλού» είπε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου από τη βρετανική οργάνωση Greece SolidarityCampaign το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαϊκιστικό κόμμα και δεν έχει υποσχεθεί

τα πάντα στους πάντες, αλλά αντίθετα έχει ισχυρή αίσθηση προτεραιοτήτων και επιδιώκει να επανασυνδέσει την πολιτική με τις λαϊκές επιθυμίες.

Τόνισε επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στη χώρα και θα αποσταθεροποιούσε την υπόλοιπη νομισματική ένωση. «Είναι σαν την απιστία: αν το κάνεις μία φορά θα υπάρχει πάντα η υποψία ότι θα το ξανακάνεις. Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικά υπέρ της Ευρώπης, όχι απλώς ως κίνηση τακτικής», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απέρριψε επίσης την «κατηγορία» ότι η Ελλάδα έχει τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης, λέγοντας ότι εν μέρει η τεράστια προσαρμογή έγινε για να διασωθεί όχι η ελληνική κοινωνία αλλά οι τράπεζες της βόρειας Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τους άξονες επί των οποίων κινείται η κυβερνητική πολιτική, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι έχει ξεκινήσει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ότι προχωρά ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και σημείωσε πως θα επιδιωχθεί η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας πέρα από τη συμφωνία-γέφυρα που λήγει τον Ιούνιο, κάτι που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να φτάσει σε συμβιβασμό με τους εταίρους της. Δεν ήταν εύκολο και δεν είναι ένας εύκολος συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός σκηνικού στενών χρονικών περιθωρίων. «Αισθανόμαστε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει πλήρη ακρόαση και τον χρόνο να δείξει την αποφασιστικότητά να ανατρέψει τα πράγματα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα