Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ σε νέα μέτρα

08:08 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και σε μια στιγμή που υπεραποδίδει έναντι των στόχων και είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία ανάκαμψης, επομένως είναι απαράδεκτο το ότι κάποιοι επαναφέρουν το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας και του λαού της, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που

παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Eπίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλες πλευρές, συναισθανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης της Ελλάδας στις συμφωνίες, θα συμβάλλουν ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Η επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής περιελάμβανε τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, το προσφυγικό και τις μεταναστευτικές ροές, τις ευρωτουρκικές και τις ευρωρωσικές σχέσεις, το ουκρανικό και το συριακό.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός εστίασε στο θέμα του ελληνικού προγράμματος το οποίο συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Στην τοποθέτηση του οι τόνοι ήταν εμφανώς χαμηλωμένοι παρόλο που δεν έλειψαν οι αιχμές για το ΔΝΤ και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, καθώς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και «δεν χωρούν εκβιασμοί και καπρίτσια».

Ειδικότερα:

Απευθυνόμενος στο ΔΝΤ είπε ότι είναι αντιδημοκρατική η επιμονή του για λήψη μέτρων που αφορούν την περίοδο από το 2019 και μετά, κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο, είπε, δε μπορεί να το δεχτεί και το κάλεσε να πιέζει για μείωση των πλεονασμα΄των προς την πλευρά των θεσμών και όχι της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τον Σόιμπλε ανέφερε (απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την εισήγησή του) ότι ήταν παράξενη η απόφαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αλλά όχι πρωτοφανής, διότι είναι το πιο αυστηρό στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θέτει ζήτημα σε ό,τι αφορά την υπεραπόδοση των στόχων. Κι επίσης, σημείωσε πως «άλλοι εκτίθενται από το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων» δείχνοντας πάντα προς την πλευρά Σοιμπλε.
Παράλληλα, αναφορικά με το βοήθημα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επιχείρησε να καθησυχάσει τους Θεσμούς σχετικά με τις ανησυχίες που διατύπωσαν την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής εκτίμησης για τα μέτρα στήριξης Τσίπρα. Όπως είπε η απόφαση για τα μέτρα δε θέτει σε διακινδύνευση τον στόχο του 2016, ενώ διαβεβαίωσε ότι δε θα επεκταθεί στα επόμενα δύο έτη του προγράμματος καθώς όπως τόνισε «είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ». Κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «υπέρβαση της παρεξήγησης».

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Η Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Η συνάντηση με την Α. Μέρκελ

«Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά, έχει την ευγενική καλοσύνη να μου παραχωρήσει ένα γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς όμως για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε: «Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι πρωτοφανές για μας. Συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης που θα πήγαινε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα τεχνικό ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επισήμανε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος – κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είπε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν. Πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί».

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

Για να τονίσει ακόμα: «Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος). Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα. Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας«.

Keywords
Τυχαία Θέματα