Τσίπρας: Θέλω αυτοδυναμία, δε συνεργάζομαι με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

20:28 26/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Αυτοδυναμία διεκδικεί στις προσεχείς εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθαρίζει ότι αν δεν την πάρει, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Θα συνεργαστώ μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες», τόνισε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στη Σοφία Παπαϊωάννου, στον Αlpha.

«Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είμαι

εγώ πρωθυπουργός», υπογράμμισε, «ας αποφασίσει ο λαός».

Απαντώντας σε ερωτήματα για τη συμφωνία που πέτυχε, δήλωσε δικαιωμένος και υπερήφανος.
«Η έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με εθνική αυτοκτονία και εμφύλιο πόλεμο», είπε. «Είχα κρίσιμο δίλημμα, να φύγω από τη Σύνοδο Κορυφής επιστρέφοντας ως ήρωας, και την επόμενη μέρα να αντιμετωπίσω ίσως εμφύλιο στη χώρα. Ή να πάρω το κόστος να αποτρέψω μια ιστορική καταστροφή». Θα ήταν ανείπωτη καταστροφή η απόφαση εξόδου από το ευρώ. Η συμφωνία έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Είναι καλύτερη από εκείνη που πρότεινε το «πακέτο Γιούνκερ». Μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Θα την εφαρμόσουμε, όπως έχουμε υποχρέωση, αλλά δεν πρόκειται να την θεωρήσω ιδιοκτησία μου».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τις δικές του προεκλογικές «αυταπάτες» και «υπερβολές», σημειώνοντας ότι είχε υποτιμήσει την αντίσταση της συντηρητικής Ευρώπης και είχε υπερτιμήσει τη συσπείρωση της προοδευτικής Ευρώπης.
«Η μεγάλη διάψευση ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου είπε ότι ο Σόιμπλε του πρότεινε να βγούμε με συντεταγμένο τρόπο από το ευρώ».

Αναφερόμενος στη διάσπαση του Σύριζα, είπε ότι ο κόσμος θα κρίνει αν η αποχώρηση από την Ευρωζώνη -την οποία προτείνουν οι διαφωνούντες- είναι καλύτερη από την παραμονή. «Με πληγώνει, όμως, η πολεμική ορισμένων συντρόφων μου που αγωνιούσαν μαζί με εμένα να μην καταρρεύσει κάποια τράπεζα -και τώρα με καταγγέλλουν».

Ωστόσο, δήλωσε δεν θα μπει σε προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. «Ο Βαρουφάκης πίστευε ότι αν απειλούσαμε να φύγουμε από το ευρώ υπήρχε πιθανότητατα 50% να μας δώσουν καλύτερη συμφωνία. Εγώ δεν μπορούσα να πάρω τέτοιο ρίσκο για τη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα