Βερναρδάκης: Μειώθηκαν οι μετακλητοί στην κυβέρνηση

11:22 20/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Στοιχεία για τους μετακλητούς υπαλλήλους στον κρατικό μηχανισμό έδωσε χθες ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης, δίνοντας σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση για την κόντρα σχετικά με τον διορισμό συνεργατών σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες όπου παρουσίασε τις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την αποκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στην κυβέρνηση (σε γραφεία

υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων) έχει μειωθεί, καθώς στα τέλη του 2014 ήταν 649, ενώ σήμερα είναι 618 υπάλληλοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Παράλληλα τόνισε ότι ο αριθμός των μετακλητών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής καθώς και των μελών του Κοινοβουλίου, αγγίζει τους 1.900 εργαζόμενους. Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού τους με την εισαγωγή οργανογραμμάτων σε όλες τις δομές του Δημοσίου και στα γραφεία των υπουργών.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο το βράδυ, επισήμανε: την επιλογή γενικών γραμματέων από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι πολιτικά στελέχη της επιλογής του υπουργού αλλά προσοντούχα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που θα επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ουσιαστικά οι γενικοί γραμματείς θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης. Θα έχουν τετραετή θητεία και θα επιλεγούν μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας των σημερινών γενικών και ειδικών γραμματέων.

Από επιτροπή

Στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών θα μπορούν να εγγραφούν περίπου 45.000 προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Από το Εθνικό Μητρώο θα επιλέγονται οι επικεφαλής των ΝΠΔΔ, οι οποίοι θα είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μόνο για τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η επιλογή θα γίνεται από 7μελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και των κοινωνικών φορέων όπου θα αποφασίζουν με βάση τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και συνέντευξης.

Σχολιάζοντας τον διορισμό μελών της οικογένειας του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου στο Γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση. Σημείωσε ότι η επιλογή μετακλητών υπαλλήλων δεν είναι διορισμοί στο Δημόσιο, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποχωρούν με τη λήξη της θητείας των κυβερνητικών στελεχών που τους έχουν επιλέξει.

Τόνισε δε ότι η επιλογή στελεχών από πολιτικά πρόσωπα είναι συνήθης πρακτική σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και διερωτήθηκε «ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ; Η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα επιλογής συνεργατών; Αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα στη χώρα μας; Δεν έχουμε βιομηχανία παραγωγής μετακλητών αλλά προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αλλάξει την ατζέντα. Είναι εύκολη η πολιτική σπέκουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση αλλά και σε δημοσιεύματα που καταγράφουν διπλασιασμό των μετακλητών από τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου ήταν 957, μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους που ο αριθμός τους έφτασε τους 1.901 εργαζόμενους. «Το στοιχείο είναι ακριβές. Μόνο που δεν υπολογίστηκε ότι στην καταγραφή του Σεπτεμβρίου πριν από τις εκλογές είχαν παραιτηθεί μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές και οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχαν στα γραφεία τους. Αρα δεν έχουμε διπλασιασμό των μετακλητών υπαλλήλων» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα