Ξυδάκης στο STERN: Η Ελλάδα σώζοντας πρόσφυγες φυλάει τις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού

22:47 29/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της και δεν πρόκειται να βυθίζει βάρκες, στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Στερν για την προσφυγική κρίση. «Ασφαλώς και η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, αυτό που δεν μπορεί να πράξει

και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει πως «γι’ αυτό το λόγο είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Το ίδιο ισχύει, προσθέτει, γι’ αυτούς που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, αναφέροντας ενδεικτικά τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Ο κ. Ξυδάκης ξεκαθαρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεργάστηκε με τους εταίρους της για την εξομάλυνση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να είναι αποδεκτό τον 21ο αιώνα πρόσφυγες να πνίγονται μαζικά στη Μεσόγειο, ανασύροντας μνήμες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση αμετάκλητα και με σαφήνεια.

Υπενθυμίζοντας πως έως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει διασώσει 104.000 χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους από τα νερά του Αιγαίου, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικούς σώματος, τους εθελοντές, τους απλούς νησιώτες για τη συμβολή και έργο τους, που θα μείνει, όπως είπε, στη νεότερη ιστορία.

Παράλληλα εξαπολύει κριτική στους ακραίους πολιτικούς ευρωπαϊκών κομμάτων, ακόμα και κυβερνήσεων, που επιχειρούν, όπως λέει, τις τελευταίες ημέρες να απομονώσουν την Ελλάδα παρουσιάζοντας την ως πηγή του προσφυγικού προβλήματος. «Πίσω από την κριτική για «μη φύλαξη των συνόρων», κρύβεται ο φόβος των συγκεκριμένων πολιτικών για τον αριθμό των προσφύγων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, ωσάν οι συνθήκες και ο ανθρωπισμός μας να εξαρτώνται από το μέγεθος και όχι από το γεγονός» τονίζει και σημειώνει πως η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων. Συνεπώς, αναφέρει, «όποιος ζητά κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την πολιτική ακεραιότητα να μην το απαιτεί εμμέσως αλλά ευθέως, προσυπογράφοντάς το». Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός, συμπληρώνει.

Μάλιστα, αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα ζητούσε από την πρώτη στιγμή μεγαλύτερη βοήθεια και ανάπτυξη της Frontex, καθιστά σαφές πως δεν έχει αντίρρηση η ευρωπαϊκή αυτή δύναμη να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερος μέρος από τη δουλειά που σήμερα κάνει από κοινού με την Ελληνική Ακτοφυλακή, ακόμα και τη διαχείριση του συνόλου των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως η ανάπτυξή της ακόμα και σήμερα δεν έχει -παρά τις υποσχέσεις- υλοποιηθεί στο βαθμό που πρέπει.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ξυδάκης στο Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης της Σένγκεν για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει καλά ότι η έκθεση βασίζεται σε ξεπερασμένα στοιχεία που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2015. Επιπλέον, αναφέρει, η Επιτροπή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς να ληφθούν υπόψη στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αυτής της έκθεσης. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, για μια πολιτικά τοξική πρακτική που χρησιμοποιεί την αυξημένη πίεση προς στην Ελλάδα και υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφεύγονται τέτοιου είδους ακροβασίες για να βρεθούν ειλικρινείς λύσεις στο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τα κέντα καταγραφής (Hotspot), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε το 100% των προσφύγων να καταγράφεται και να ταυτοποιείται. Στην κατεύθυνση αυτή, απευθυνόμενος στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης, διατυπώνει την ερώτηση «όταν η ταυτοποίηση είναι πλήρης, θα έχει λυθεί το πρόβλημά τους, ή τότε θα θυμηθούν ότι στην πραγματικότητα είναι ο αριθμός των προσφύγων που τους απασχολεί»;

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα με τις επιστροφές των μη προσφύγων, εκεί απ’ όπου ξεκινούν, δηλ. από την Τουρκία, είπε ότι έχει ναυαγήσει καθώς οι αριθμοί είναι μηδαμινοί παρά τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας από το 2001. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει στο σύνολό της η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, το λεγόμενο Joint Action Plan, με το οποίο η Ελλάδα είχε από την πρώτη στιγμή συμφωνήσει. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, έχει ναυαγήσει και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων επειδή, όπως υποστηρίζει, πολλές χώρες καθυστερούν και κωλυσιεργούν.

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον διεθνή ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας πως οφείλει να σκύψει πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, αναλαμβάνοντας με τα όργανά της και την ολλανδική προεδρία, από κοινού με τον ΟΗΕ, το ρόλο του ειρηνοποιού που της αρμόζει. «Μόνο έτσι θα λύσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τόσο τη σημερινή, όσο και την επόμενη κρίση, που στον κόσμο που ζούμε, έρχεται αναπόφευκτα» διαμηνύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα