1,5 εκατ. νέες θέσεις στον τουρισμό – Αύξηση 67% στις προκρατήσεις Γερμανών

15:50 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντική άνοδο τουριστικών εσόδων και αφίξεων τουριστών αναμένει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το 2017, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ , Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζει ότι τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016 και οι αφίξεις να υπολογίζονται σε περισσότερες κατά 1,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV), Νόρμπερτ Φίμπιχ, ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου, 67% περισσότεροι Γερμανοί είχαν επιλέξει ελληνικούς

προορισμούς, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο μεγάλος χαμένος της φετινής χρονιάς θα είναι η Τουρκία, με σχεδόν 60% μείωση της ζήτησης,

Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB του Βερολίνου και επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών, μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για την διεθνή τουριστική έκθεση, διατρανώνει: «Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα – 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές και την διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016.

Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει – τουλάχιστον φέτος- μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας».

«Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος, τόνισε ο κ.Ανδρεάδης.

Παράλληλα, αν δεν μειωθεί η υπερφορολόγηση, αν δεν επιστρέψουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί, μεσοπρόθεσμα, ένα ιδιαίτερα «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα