450 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής

19:17 10/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα 5,5 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής (ΣΚΚ) έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερες από 450 γυναίκες από όλη την Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης. Το Σ.Κ.Κ. είναι μια Υπηρεσία που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020, στελεχώνεται, λειτουργεί κι εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ κι εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση

της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

«Είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και τα περιστατικά δεν λείπουν» δηλώνουν για τη Θράκη τα στελέχη του Κέντρου, Λιζέτα Λιούρτα (ψυχολόγος),Ελευθερία Παπατσιότσου (νομικός) και Έφη Γουντουδάκη (κοινωνική λειτουργός) μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό/-ή λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε: ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά., συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Ποιες γυναίκες βρίσκουν στήριξη
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα: ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ. Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). «Οι γυναίκες που έχουν απευθυνθεί σε μας προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες, δεν υπάρχει κάποια τάξη ή κάποια εθνότητα ή κάποιο θρήσκευμα ή κάποια κοινωνικοοικονομική τάξη η οποία δεν έχει χτυπήσει την πόρτα του κέντρου κι αυτό είναι αναμενόμενο. Η βία δεν κάνει διακρίσεις, αφορά όλες τις γυναίκες. Θα δούμε και γυναίκες υψηλά μορφωμένες ή είναι υψηλόβαθμα στελέχη.» δηλώνει η κα Λιζέτα Λιούρτα.

Εργασιακή συμβουλευτική
Όσον αφορά στην εργασιακή συμβουλευτική του Κέντρου, όπως δηλώνει η κα Γουντουδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «πρόκειται για μια υπηρεσία ανοιχτής πρόσβασης, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή/και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, υποστηρικτικών υποδομών, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτο-απασχόλησης ή/και δημιουργίας επιχείρησης. Στο πλαίσιο παροχής εργασιακής στήριξης, οι μεν γυναίκες καλούνται να βελτιώσουν την εσωτερική τους οργάνωση, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ικανότητα συμμετοχής τους στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ αντίστοιχα ο/η σύμβουλος καλείται να λειτουργήσει ανάλογα με τα όρια της συμβουλευόμενης, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η συμβουλευόμενη στον τομέα της εργασίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη και οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στον εργασιακό / επαγγελματικό σχεδιασμό.» Όπως σημειώνουν «Είναι αρκετά σύνηθες να απευθύνονται στην υπηρεσία μας γυναίκες οι οποίες δεν έχουν εργαστεί ποτέ ή δεν έχουν σπουδάσει κάποιο αντικείμενο. Οι γυναίκες αυτές νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια καθώς πιστεύουν ότι λόγω ελλιπών γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας δεν μπορούν να αναζητήσουν εργασία.» Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το κέντρο βρίσκεται στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, απέναντι από το Ιεροσπουδαστήριο,στην οδό Κ. Παλαιολόγου και Δημοτικής Αγοράς 8 το τηλέφωνο είναι το 2531033290, καθημερινά από τις οκτώ το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα, από Δευτέρα έως Παρασκευή. «Πρέπει να βοηθήσουμε την γυναίκα, θύμα βίας, να σπάσει τη σιωπή της» ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε όλους/ες φεύγοντας από το στούντιο της ΕΡΤ.

The post 450 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
450, Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής,450, symvouleftiko kentro komotinis