61o Φεστιβάλ Φιλίππων – Οι παραστάσεις ξεκινούν

09:01 20/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι παραστάσεις του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων «Βελλεροφόντης – Παλεύοντας με τα κύματα», «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» και «Οιδίπους – Ανασκαφή Δεύτερη» παρουσιάζονται τη Δευτέρα 20, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Αυγούστου αντίστοιχα, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων ως αποτέλεσμα του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος.

Ειδικότερα, το Εργαστήριο ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων την Τετάρτη 1η Αυγούστου, υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και

είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

«Βελλεροφόντης – Παλεύοντας με τα κύματα»

Δευτέρα 20 Αυγούστου, ώρα 21.00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Στο εργαστήριο έχει επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς. Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής.

Στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί στίχοι από τα σπαράγματα δύο μερικώς σωζόμενων τραγωδιών του Ευριπίδη που σχετίζονται με τον μύθο (Βελλεροφόντης και Σθενέβοια) καθώς και υλικό από την Ιλιάδα και ειδικότερα τη Ραψωδία Ζ’, τη Θεογονία του Ησίοδου, τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, για τις ομοιότητες Φαίδρας-Σθενέβοιας, το Ελλάδος περιήγησις του Παυσανία, αποσπάσματα από τον Πίνδαρο και τις μελέτες των Πιερ Γκριμάλ (Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής Μυθολογίας), Καρλ Κερένυι (Η Μυθολογία των Ελλήνων) και Ερικα Σιμόν (Οι Θεοί των Αρχαίων Ελλήνων).

Δεν επιχειρείται μία φιλολογική, ψυχαναλυτική, συμβολιστική ή άλλου τύπου ερμηνεία και ανάγνωση του μύθου, αλλά μία πρώτη προσέγγισή του.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντιδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου

«Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης»

Φεστιβάλ Φιλίππων – Δραματική Σχολή «ΔΗΛΟΣ»

Τρίτη 21 Αυγούστου, ώρα 21:00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

“Μπορεί να είμαι εδώ, καθηλωμένος

με σίδερο στυγνό,

μα θα ’ρθει η μέρα, σίγουρα

που θα προσπέσει ο “Μέγας Άρχων”

σε μένα για να μάθει

ποια βούληση για δύναμη

πρόκειται να σαρώσει τη δύναμή του.”

Οι τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «δήλος» – Δήμητρα Χατούπη, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη, επιχειρούν μια πρώτη σκηνική προσέγγιση αυτού του εμβληματικού ποιήματος του Αισχύλου.

Ένας χορός νέων, που ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα.

Είναι, λοιπόν, εφικτή η αντίσταση; Και για πόσο; Με αυτόν, λοιπόν, τον προβληματισμό αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του ιερού ποιήματος του Αισχύλου προσπαθώντας να μάθουν αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία

Επιμέλεια Κίνησης: Καρβουνιάρης Κωνσταντίνος

Συμμετέχουν οι σπουδαστές: Αναστασία Δένδια, Γεωργία Ζάχου, Γιώργος Κορομπίλης, Λουκάς Κυριαζής, Νίκος Μάνεσης, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Γιώργης Παρταλίδης, Νίκος Σαμουρίδης, Νικόλαος Σιγάλας, Γιάννης Σίμος, Αικατερίνη Σκυλογιάνη, Ιωάννα Σουλελέ, Αρίστη Σπύρου, Ελευθερία-Μαρία Στεργίου, Σοφία Τριανταφυλλάκη, Δημήτρης Τσίκλης, Θεώνη Τσούρμα, Χριστιάνα Χατζηπιέρα, Γιάννης Χόρτης, Άλκηστις Χριστοπούλου

«Οιδίπους – Ανασκαφή Δεύτερη»

Τετάρτη 22 Αυγούστου, ώρα 20.00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης κι ένας χορευτής πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Δεν πάμε να λύσουμε το αίνιγμα του Οιδίποδα, θέλουμε μόνο να αναζητήσουμε τα στοιχεία του τραγικού στην αυθεντική πηγή του. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πού είναι η βαθύτερη σημασία του πράγματος. Προσπαθούμε να πούμε την ιστορία πιο πολύ με τα χέρια και τον ιδρώτα παρά με τα λόγια. Με τον τρόπο που ίσως θα την έλεγαν χειρώνακτες, οι εργάτες και οι αρχαιολόγοι που πριν από έναν αιώνα έσκυψαν με μεράκι και καημό να ανακαλύψουν την ιστορία αυτού του τόπου. Και τα κείμενα τι είναι; Σκάβοντάς τα, καταλαβαίνεις δυο τρία πράγματα. Και αυτά με τη σειρά τους μας διδάσκουν και μας υπενθυμίζουν ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα.

Απόδοση: Μίνως Βολανάκης

Δημιουργική Ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θέμης Πάνου, Θανάσης Δήμου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Αγγελίδης

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις τρεις ημέρες.

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 (ώρες γραφείου).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα