Aπό το 1821 έως την καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Νέα βιβλία στις προθήκες

07:02 3/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Χρονιά ορόσημο το 2021 λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά και η χρονιά που μόλις έφυγε, το 2020 σημαδεύτηκε από μία δικαστική απόφαση με παγκόσμιο αντίκτυπο, αυτή της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, σαν εγκληματικής οργάνωσης. Η έκδοση σχετικών βιβλίων έρχεται να βοηθήσει τους φίλους της ιστορικής έρευνας και μελέτης. Τα πρώτα βιβλία που εντοπίσαμε είναι τα ακόλουθα:

«1821 – Ιχνηλατώντας το Έθνος, το Κράτος και τη Μεγάλη Ιδέα», εκδόσεις

Αλεξάνδρεια ISBN 978-960-221-904-1, συγγραφέας Γιάννης Μηλιός.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις στη σχετική ανακοίνωση: «Στο βιβλίο αυτό, ο Γιάννης Μηλιός επανατοποθετεί τα πιο κρίσιμα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας: τη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και των ορίων του, την οικοδόμηση του ελληνικού αστικού κράτους στην αρχική ρεπουμπλικανική και στις μετέπειτα «απολυταρχικές» μορφές του, την κληρονομιά της Επανάστασης και τις ιδεολογικές χρήσεις της έως σήμερα.

Από το 1838 έως σήμερα, το ελληνικό κράτος γιορτάζει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου κάθε χρόνου (μαζί με τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» από την ορθόδοξη εκκλησία). Η ημερομηνία αυτή αποκρύβει ένα ζήτημα που βρίσκεται εντούτοις μπροστά στα μάτια μας: ότι η Ελληνική Επανάσταση προκηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στις Ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, με τη θέση μάλιστα ότι «Ο Μωρέας, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Σερβία, η Βουλγαρία, τα Νησιά του Αρχιπελάγους, εν ενί λόγω η Ελλάς άπασα έπιασε τα όπλα, δια να αποτινάξη τον βαρύν ζυγόν των Βαρβάρων». Η πεποίθηση αυτή, ότι όλοι οι Χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι Έλληνες, ξεκινάει από τα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα Φεραίου και την Ελληνική Νομαρχία, και διατηρείται με μικρές τροποποιήσεις μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Αποτελεί ταυτόχρονα το ιδεολογικό έδαφος της Μεγάλης Ιδέας, της επεκτατικής πολιτικής του ελληνικού κράτους κατά τον πρώτο αιώνα ύπαρξής του.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο ελληνικός εθνικισμός, η ελληνική εθνική συνείδηση, είναι μια κοινωνική διεργασία που ξεκινά μετά τα τέλη του 18ου αιώνα, μισό αιώνα πριν από τους άλλους βαλκανικούς εθνικισμούς, έχει δε σαφές πολιτικό περιεχόμενο: απαίτηση των μαζών για κράτος, όσο αυτό δεν υπάρχει, και στη συνέχεια για πολιτικά δικαιώματα και εθνική «καθαρότητα», εσωτερικά, και για επέκταση της επιρροής του κράτους και «διόρθωση» των συνόρων του, προς το εξωτερικό. Αυτή η εθνική πολιτικοποίηση των μαζών εκφράζει την ιστορικά νέα, «μοντέρνα», μορφή υπαγωγής τους στο κεφάλαιο, καθώς μόνιμη λειτουργία της είναι να εντάσσει τους ταξικούς ανταγωνισμούς στο γενικό κεφαλαιοκρατικό συμφέρον που εμφανίζεται ως «εθνική ενότητα», και ταυτόχρονα να εμβαπτίζει στη λαϊκή υποστήριξη τις επεκτατικές-ιμπεριαλιστικές στρατηγικές του κράτους».

Το βιβλίο «Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή – Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ», από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ΙSBN: 978-618-5277-22-2, περιέχει τόσο την εξέλιξη μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, της σημαντικής δίκης, αλλά και άρθρα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.3«Περικλείει υποδειγματικά μέσα στις 350 σελίδες του όλη την ιστορία της πιο σημαντικής δίκης της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει και να σταθεί απέναντι στο τέρας του φασισμού», επισημαίνει ο Κώστας Σκαρμέας, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ.

Από την πλευρά τους οι εκδόσεις επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι: «Η καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβρη του 2020 αντήχησε και πανηγυρίστηκε παγκόσμια. Αυτή η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου ζωντανεύει βήμα-βήμα τη μάχη που έδωσε το αντιφασιστικό κίνημα μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων για να φτάσουμε να καταφέρουμε αυτό το θανάσιμο πλήγμα στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.
Πρόκειται για τη μοναδική, μέχρι στιγμής, συνολική καταγραφή και παρουσίαση όλων των φάσεων της δίκης που κράτησε σχεδόν πεντέμισι χρόνια».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα