Brexit: Οι αντιδράσεις μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50

17:47 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι πλέον γεγονός. Φόρτιση, ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις αλλά και ξεκάθαρα μηνήματα συνόδευουν την πρεμιέρα του Brexit. Η Βρετανία αποφασισμένη να ρίξει αυλαία ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποχαιρετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στιγμή που ο Ντόναλντ Τουσκ έπαιρνε στα χέρια του την επιστολή εξόδου, ήταν έντονα φορτισμένη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, να το δηλώνει και ο φωτογραφικός φακός να το αποτυπώνει.

AP Photo/Virginia Mayo

Η Τερέζα

Μέι απευθύνθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, αναφερόμενη και στις συνέπειεες.

AP Photo/ Kirsty WigglesworthBrexit: Οι σημαντικοί σταθμοί της διαπραγμάτευσης

Ο Ray Finch, ευρωβουλευτής του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας), είχε εντελώς διαφορετική αντίδραση από τον Ντόναλντ Τουσκ. Έκοψε τούρτα και το διασκέδασε μετά και την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

AP Photo/Thierry Monasse

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Βρετανίας, τα οποία θα συνοδεύονται από ευρωπαϊκές οδηγίες μέχρι να τερματιστεί η διαδικασία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, »H Βρετανία είναι πρόθυμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Την ώρα της ομιλίας της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας για το Brexit, ο εκπρόσωπος Τύπου της είπε επιπλέον σε δημοσιογράφους ότι τα χρονοδιαγράμματα των συνομιλιών θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε διαφορετικούς τομείς, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε περιόδους εφαρμογής στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ: Ελπίζει η Βρετανία και η ΕΕ να παραμείνουν στενοί εταίροι

Η Γερμανία θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναταραχή που ενδεχομένως προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την ΕΕ θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως ελπίζει η Βρετανία και η ΕΕ να παραμείνουν στενοί εταίροι, επισημαίνοντας επιπλέον, ενώπιον στελεχών του κόμματός της, ότι η προοπτική του Brexit προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον τους.

«Αυτό συμβαίνει ειδικά σε πολλούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά για να εγγυηθεί ότι ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος».

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «δίκαιων και ισορροπημένων» διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Εμείς, στους κόλπους της ΕΕ, θα διεξάγουμε με τρόπο δίκαιο κι ισορροπημένο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κι ελπίζω ότι θα ισχύσει το ίδιο για τη βρετανική κυβέρνηση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας με διαβεβαίωσε για αυτό στο τηλέφωνο» χθες, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά είπε Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ότι το σημαντικότερο πλέον είναι να διασφαλιστεί η συνοχή των υπόλοιπων 27 χωρών. Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση στο Λονδίνο «να μείνουμε φίλοι».

«Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις είναι «διαολεμένα σφιχτό» και διερωτήθηκε αν το Λονδίνο έχει αντιληφθεί το εύρος του έργου που αναλαμβάνει. «Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τους ανθρώπους: για τους πολίτες της ΕΕ, τους Γερμανούς που ζουν στη Βρετανία (…) και τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Και επιπλέον, είναι δηλητήριο για τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις», επισήμανε. «Αναρωτιόμαστε καμιά φορά αν στο Λονδίνο έχουν πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες, ιδίως για τη βρετανική οικονομία», κατέληξε ο Σέφερ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ ζήτησε να υπάρξει «ο μέγιστος περιορισμός των ζημιών» μετά το Brexit, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Κεμπφ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία. Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επικεντρωθούν στην ενότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Ολάντ: Το Brexit θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το Brexit «θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ινδονησία μετά την επίσημη γνωστοποίηση από το Λονδίνο της βουληυσής του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«ΠΙστεύω πως θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, εκτιμώντας πως το Brexit «θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τα εμπρός, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες».

Μισέλ Μπαρνιέ: Η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου».

Our #Brexit team is ready. We will work for #EU27 member states, EU institutions & citizens; together with all Commission services. pic.twitter.com/PIOyOQurst

— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 29, 2017

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι το χρονικό σημείο κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μία «δίκαιη συμφωνία»« όχι μόνο για το θέμα του Brexit, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Βρετανία θα πρέπει να προβλέπει ένα στάτους κατώτερο από αυτό του μέλους και πρόσθεσε ότι η Μάλτα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στείλει εντός 48 ωρών στον Μισέλ Μπαρνιέ επίσημες οδηγίες για τις συνομιλίες.

Spoke with @MichelBarnier about constructive and principled attitude we will adopt during #brexit negotiations -JM pic.twitter.com/2GSNS2M93d

— Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) March 29, 2017

«Θα στηριχθούμε στην ορθή σας κρίση. Σήμερα είναι μία λυπητερή ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Μουσκάτ στον Μπαρνιέ.

Ταγιάνι: Δεν είναι καλή μέρα σήμερα

O Αντόνιο Ταγιάνι θεωρεί ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα. Η Βρετανία δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ένωσης, αλλά είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε, ελπίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός συνεργάτης.

Today isn't a good day. #Brexit marks a new chapter in our Union's history, but we're ready, we'll move on, hoping UK remains close partner. pic.twitter.com/Fx6q7lMSnO

— EP President Tajani (@EP_President) March 29, 2017

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο δρόμος του Brexit είναι ανεύθυνος και επιζήμιος

Η κατεύθυνση στην οποία οδηγεί η πρωθυπουργός την Βρετανία, είναι και ανεύθυνη και επιζήμια, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ξεκαθαρίζει ότι η Τερέζα Μέι

Direction PM is threatening to take UK is "both reckless and damaging" – @UKLabour leader Jeremy Corbyn #BrexitDay pic.twitter.com/ph9dtc4kfh

BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 29, 2017

Εκτίμηση Moody’s για το Brexit

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανέφερε σήμερα ότι αναμένει πως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τέλει θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος – αλλά πιθανόν όχι το σύνολο – της σημερινής εμπορικής τους σχέσης μετά το Brexit.

«Ωστόσο μια τέτοια συμφωνία πιθανόν θα χρειαστεί χρόνια διαπραγμάτευσης και υπάρχουν ξεκάθαροι καθοδικοί κίνδυνοι», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κόλιν Έλις, επικεφαλής αξιόχρεου για τις ευρωπαϊκές χώρες στη Moody’s.

«Ειδικότερα, τα σημαντικά νέα εμπόδια με τη μορφή δασμών και όχι μόνο θα έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο στους βρετανικούς κλάδους που έχουν εκτεταμένο εμπόριο με την ευρωπαϊκή αγορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα